Davkaszt: Izrael tízórás háborújának titkos története

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

„Politikailag inkorrekt beszélgetések Izraelről” alcímmel indított hiánypótló podcastot lapunk két szerzője: Amichay Mihály Éva újságíró és Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

A sorozat huszonkettedik epizódja egy különleges rajtaütés történetét dolgozza fel, amikor 1969. őszén egy izraeli kétéltű páncélos egység partra szállt a Szuezi-csatorna afrikai partján.

A rajtaütés különlegessége abban állt, hogy az izraeli csapatok egyiptominak álcázva hajtották végre, zsákmányolt harckocsikkal, csapatszállító járművekkel és egyiptomi egyenruhába öltözött, arabul beszélő harcosokkal.

A támadás másik különlegessége, hogy a Blitzkrieg logikáját megfordítva, páncélosokat használt arra, hogy az egyiptomi légvédelmi rendszeren rést ütve utat nyisson az izraeli légierőnek. A támadás során megsemmisítettek 12 egyiptomi bázist, megöltek 200 ellenséges katonát és egy orosz tábornokot, aki tanácsadói minőségben tartózkodott a helyszínen.

DAVKASZT 22. rész – Fauda Páncélban: A Tízórás Háború titkos története

FAUDA PÁNCÉLBAN: A TÍZÓRÁS HÁBORÚ TITKOS TÖRTÉNETEAz előadás egy különös rajtaütés történetét dolgozza fel, amikor 1969. őszén egy izraeli kétéltű páncélos e…

A podcast korábbi epizódjai itt hallgathatók meg.

Amichay Mihály Éva cikkei itt, Robert C. Castel írásai pedig itt olvashatók a Neokohnon.

Davkaszt: A Libanon-szindróma Európa jövője?

Milyen tanulságokat rejt az európai ember számára a „Közel-Kelet Svájcának” a teljes és kontrollálhatatlan anarchiába süllyedése?