Zsidó filmfesztivál kezdődik Jeruzsálemben

Az évente megrendezett filmes eseményen vetítések és beszélgetések zajlanak filmkészítőkkel és alkotókkal, akik zsidó gondolkodókat, művészeket és aktivistákat mutatnak be — írja a Times of Israel.

Zsidó gondolkodókról, művészekről, aktivistákról és más kreatív emberekről szóló filmek töltik meg a Jeruzsálemi Filmszínház vásznait a november 27-től december 2-ig tartó Zsidó Filmfesztiválon.

A hatnapos rendezvényen a holokausztról szóló filmek, ismert zsidó személyiségekről készült dokumentumfilmek és izraeli filmek szerepelnek.

A filmek közül sokan foglalkoznak a háborús időkben történő művészeti alkotás témájával – mondta Daniella Tourgeman, a fesztivál művészeti vezetője.

„Van ez az átfogó koncepció, hogy a legnehezebb időkben szenvedélyesen dolgoznak egy művészeti, színházi, irodalmi vagy zenei alkotáson”

— mondta Tourgeman.

Utalt a Nachshon Films nyitófilmjére, a „The Royal Game” címűre, amely a „Sakknovella” című regény adaptációja egy osztrák ügyvédről, akit a Gestapo elfog és letartóztat egy szállodában, és aki a sakkozásba fordítja traumáját.

SCHACHNOVELLE Trailer Deutsch | Ab 23. September im Kino | ARTHAUS

SCHACHNOVELLE Trailer Deutsch jetzt ansehen:Jetzt ARTHAUS abonnieren ► http://bit.ly/1C51r4vARTHAUS bei Facebook ►http://on.fb.me/1C6wq1GARTHAUS bei Instagra…

Egy másik példa a „Charlotte” című animációs film Charlotte Salomon zsidó művészről, a 20. század jelentős zsidó festőnőjéről, aki a nácik elől bujkálva alkotta meg műveinek nagy részét.

Egy másik holokauszt-korabeli film, a „Sugárzó lány”, amely egy fiatal lányról szól, aki a háború alatt Párizsban él, ahol szenvedélyesen részt vesz a színházban, és látszólag nem is tud a körülötte dúló háborúról, ugyanezt a kézműves munka iránti elkötelezettséget mutatja, mondta Tourgeman.

CHARLOTTE (2021) | Movie Clip

Here’s your first clip for animated film Charlotte.Two-time Oscar nominee Keira Knightley leads cast alongside Oscar nominee Brenda Blethyn, Oscar winner Jim…

A jeruzsálemi rendezvényre való bejutásért idén kemény verseny folyt, mondta Tourgeman, mivel a világjárvány idején nagyon sok film gyártása késett, és a filmesek most versenyeznek a helyezésért.

„Kétszer annyi film van, így ez technikai kérdés”

— mondta Tourgeman.

„De az alkotásra való összpontosításnak köze van ahhoz is, amit a világ az elmúlt két évben átélt.”

A fesztivál további említésre méltó eseményei közé tartozik a Lehman-trilógia, a Lehman bankárcsaládról szóló, Sam Mendes által rendezett és a londoni West Enden élőben forgatott darab vetítése.

THE LEHMAN TRILOGY | Trailer

Following a sold-out run at the National Theatre, the NT and Neal Street Productions’ critically acclaimed production of The Lehman Trilogy transfers to the …

A neves zsidó filozófus és író, Bernard Henri-Lévy jelen lesz a „The Will to See” című dokumentumfilmjének vetítésén, amely a világ háborús helyszínein tapasztalható emberi szenvedésről és nyomorúságról szól, és amely a 2021-ben megjelent „The Will to See” című könyvén alapul: Küldetések a nyomorúság és a remény világából”.

A „Paul Newman, a kék szemek mögött” című dokumentumfilm a színész politikai aktivizmusáról és jótékonysági munkájáról szól, ami zsidó identitásának mindkét aspektusa, és egy olyan filmként szerepelhet, amely a vallást és az identitást a tikkun olam, a világ megjavításának prizmáján keresztül vizsgálja – mondta Tourgeman.

Emellett portréfilmeket láthatunk Menachem Beginről, Saul Bellow-ról és Soros Györgyről, valamint egy eseményt a román izraeli nagykövettel a romániai zsidók II. világháború alatti váltságdíjáról.

Hagai Levi, tévés író, akinek legutóbbi darabja az HBO „Jelenetek egy házasságból” című műsora, a kollégájával, Anat Rivlinnel beszélget a judaizmusról a szerelem, a vágyakozás és a magány prizmáján keresztül, valamint Ari Folman a nyáron a Jeruzsálemi Filmfesztivált megnyitó „Hol van Anne Frank?” című legújabb animációs filmjének héber nyelvű vetítésén lesz jelen.

A teljes lista a napokkal és időpontokkal a Jerusalem Cinematheque honlapján érhető el.

Hollywood háborúja a judaizmus ellen

Napjainkban a zsidók a leginkább célkeresztbe került kisebbségi csoport Amerikában, és az öltözködésükben is nyilvánvalóan zsidók azok, akik a legnagyobb valószínűséggel fizikai bántalmazás és támadás áldozatává válnak. Egy olyan korban, amikor tilos bármilyen meggyőződésű csoportot kritizálni, úgy tűnik, csak egyet szabad gyűlölni – az ortodox zsidókat.