Fauci: Lehet, hogy tényleg kínai laborszivárgás okozta a Covidot

Az Egyesült Államok Covid-főnöke szerint „elkerülhetetlen, hogy újabb járvány jöjjön”.

Dr. Anthony Fauci ismét felvetette azt az elképzelést, hogy a Covid-19-et egy biológiai fegyverekkel foglalkozó laboratóriumban állíthatták elő Kínában – számol be róla a The Jerusalem Post. Fauci Jonathan Gershonival, a Tel-Avivi Egyetem Molekuláris Sejtbiológiai és Biotechnológiai Karának munkatársával készített interjúja során számolt be erről.

„Lehet, hogy a vírus kiszökött egy laborból?” – dobta fel a kérdést Fauci.

„Ez az, aminek remélhetőleg hamarosan a végére jutunk, így az emberek egy újabb tapasztalattal lesznek gazdagabbak egy biztonságos jövő érdekében.”

Fauci és Gershoni 20 perces videóinterjút készített, amelyet hétfőn tette közzé, egy nappal a Reichman Egyetem Politikai és Stratégiai Intézetének konferenciája előtt. Az esemény előadói között kiemelt miniszterek és más szakértők is szerepelnek, köztük Naftali Bennett izraeli miniszterelnök is.

Institute for Policy and Strategy (IPS) כנס המכון למדיניות ואסטרטגיה

Security & Policy conference: What Strategy Does Israel Need? November 23, 2021Covid-19: An Undefeatable Enemy?Dr. Anthony S. FauciDirector of the National I…

Fauci az Egyesült Államok Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, valamint Joe Biden amerikai elnök koronavírus-járványügyi főtanácsadója.

Mint fogalmazott:

„Nem tudjuk pontosan a vírus eredetét, de nagyon valószínű, hogy természetes előfordulású volt, mint például a SARS-CoV-1, vagy a MERS vagy az ebola”.

Ezekben az esetekben egy állatfajban volt egy tározó, amely fajokat ugrott és megfertőzte az embereket, ami aztán epidémiát okozott.

„Nyitottnak kell maradnia a kérdésnek” – mondta.

Fauci megjegyezte, hogy Kína esetében nem volt átlátszó, mi volt a megjelenés oka.

„Úgy vélem, egy kicsit transzparensebbnek kellett volna/ kellene lennie a Kínai Népköztársaságnak atekintetben, hogy mi is történt a járvány kitörésekor” – emelte ki Fauci, de hozzátette, hogy ez a magatartás jellemző Pekingre egyébként is.

Meglátása szerint a kínai vezetés hajlamos egy ilyen esemény esetén méginkább bezárkózni, nehogy valamilyen negatív következmény érje őket a nemzetközi közösségtől.

Az oltásokkal való tétovázással és a vakcinaellenesek témájával kapcsolatban Fauci elmondta, hogy az Egyesült Államokban komoly kihívásoknak minősülnek ezek a „tekintéllyel szembeni ellenállás” korszakában. Szerinte legyen tudós, orvos vagy kormányzati tisztviselő, az emberek egy része szándékosan nem hallgat meglátásaikra. Fauci azt is elismerte, hogy az oltási program sajnos átpolitizálódott az Egyesült Államokban, ahol „a vörös államokban kevesebb embert oltanak be, mint a kék államokban – melynek semmi értelme nincs”.

„Nincs helye az ideológiai különbségeknek a közegészségügyi válaszokban”

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Amerika jó munkát végzett-e a Covid leküzdésében, Fauci azt válaszolt: „750 ezer ember halála nem tűnik hatékony felkészültségnek”.

A Covid-szakértő azt is elmondta, hogy országa a közegészségügyi infrastruktúra növelésén fog dolgozni a közeljövőben.

„Még akkor is, ha a jelenlegi járvány ellen küzdünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy számolnunk kell még hasonló pandémiákkal a jövőben”.

Amikor Izrael elindította hétfőn az 5-11 éves gyermekek Covid-19 elleni oltási kampányát, Fauci megjegyezte, hogy nem hiszi el, hogy az ilyen típusú oltásnak bármilyen hosszú távú negatív hatása lenne.

„Majdnem minden nemkívánatos esemény 45 napon belül következik be – bőven volt időnk ennek a megfigyelésére. Tehát az az álhír, hogy öt, hat vagy tíz évvel később nemkívánatos eseményt fogsz látni igazán nem valószínű.”

Fauci beszélt az Izrael Állam és a Pfizer vállalat között kötött megállapodásról is. A szakértő szerencsésnek nevezte az országot, hogy ilyen gyorsan és hatékonyan végrehajtották az oltási programot. Azt is elmondta, hogy

Izrael gyorsító kampányát fogja felhasználni pénteki beszédében példaként arra, hogy miért fontos a harmadik oltás bevezetése az Egyesült Államokban.

Német egészségügyi miniszter: a tél végére „mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz”

„A nagyon erősen fertőző delta vírusváltozat miatt ez valóban nagyon-nagyon valószínű, ezért javasoljuk ennyire nyomatékosan az oltást” – mondta Jens Spahn.