Az izraeli kormány jóváhagyta a miniszterelnökök hivatali idejét korlátozó törvényjavaslatot

A koalíció támogatta a miniszterelnök hivatali idejét korlátozó javaslatot; Netanjahura nem vonatkozna visszamenőleges hatállyal.

A miniszterek vasárnap jóváhagyták a miniszterelnökök nyolcéves hivatali idejét korlátozó törvényjavaslatot, és a koalíció a hírek szerint hétfőn a Knesszet elé kívánja terjeszteni szavazásra – számolt be a Times of Israel.

A törvény arra kényszerítené a miniszterelnököt, hogy nyolc egymást követő év után lemondjon, ami új kormány megalakítását tenné szükségessé, de nem feltétlenül új választásokat.

Ha a megbízatások között több mint három év különbség van, a törvényjavaslat szerint a nyolcéves számlálót vissza kell állítani.

A törvényjavaslatot nem alkalmaznák visszamenőleges hatállyal, így nem akadályozná meg Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetőt abban, hogy újra induljon a választáson.

Netanjahu összesen 15 éve töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, ebből 2009 óta 12 egymást követő évben. Jelenleg három korrupciós ügyben folyik ellene eljárás.

A Netanjahu politikai karrierjének megrövidítését célzó hivatali idő csökkentési törvények kulcsfontosságú eleme volt a jelenlegi kormánykoalíció megalakításáról folytatott tárgyalásoknak.

Kínos: kiderült Ganz takarítójáról, hogy az irániaknak kémkedik

A kormány szerint Goren, akit a vádiratban Gorocsovszki néven is azonosítottak, megbeszélést folytatott arról, hogy rosszindulatú szoftverrel fertőzi meg Ganz számítógépét.