Elhunyt Schöpflin György volt EP-képviselő

81 évesen meghalt Schöpflin György történész, politológus, egyetemi tanár, volt európai parlamenti képviselő – tájékoztatott hivatalos közleményében a Fidesz.

„A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség mély fájdalommal és megrendüléssel értesült arról, hogy a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője Schöpflin György elhunyt. Schöpflin György Magyarország uniós tagságának kezdetétől fogva képviselte a magyar érdekeket Brüsszelben 2019-ig. Nem felejtjük a hazáért tett munkásságát. A Fidesz osztozik a család fájdalmában” – idézi a Fidesz közleményét az Index.

Schöpflin György 1939-ben született Budapesten zsidó családba, gyerekként élte túl a holokausztot. Családjával 1950-ben az Egyesült Királyságba emigrált, ahol történészként, jogászként végzett. 1963-ban a londoni Chatham House nevű nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézet munkatársa lett, majd 1967 és 1976 között a BBC újságírója volt.

Később a Londoni Közgazdasági Egyetemen (London School of Economics) a kelet- és közép-európai politikatörténet professzoraként tanított. 1994-ben a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-európai Tanulmányok intézetében egyetemi tanár.

A Fideszbe 2003-ban lépett be, 2004-ben pedig már ő is indult a párt európai parlamenti listáján, ahol  mandátumot is szerzett. Kétszer is újraválaszották, így 2019-ig bezárólag az Európai Parlament képviselője volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.