Palesztin „menekültek” támogatása mellett foglalt állást az EU

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője, Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos közös nyilatkozatot írt alá az ENSZ Palesztin Menekültekkel Foglalkozó Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának (UNRWA) a 2021-2024-es időszakra vonatkozó uniós támogatásáról – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A felek közötti megállapodás megújítására az EU és az UNRWA közötti partnerség 50 éves jubileuma alkalmából került sor. A közös nyilatkozatban az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy továbbra is pénzügyileg támogatja az UNRWA-t „a korábbi évekhez hasonló szintű összegekkel”. Az ENSZ-szervezet humanitárius segítségnyújtása egyebek között több mint félmillió gyermek minőségi oktatását és 3,5 millió beteg számára nyújtott egészségügyi alapellátást foglalja magában.

Josep Borrell főképviselő, a közös nyilatkozat aláírásakor elmondta: „az UNRWA-nak nyújtott támogatásunk kulcsfontosságú eleme annak a stratégiánknak, amely a térség biztonságát, stabilitását és fejlődését hivatott előmozdítani, és hozzájárul az izraeliek és a palesztinok közötti tartós béke elősegítéséhez is”.

Az Európai Unió és az UNRWA 1971 óta stratégiai partnerséget tart fenn, amelyet az a közös cél vezérel, hogy támogassák a palesztin „menekülteket”, valamint hogy elősegítsék a stabilitást a Közel-Keleten. A partnerség lehetővé tette, hogy palesztin „menekültek” milliói részesüljenek jobb oktatásban, egészségesebb életet élhessenek, munkalehetőségekhez jussanak és javuljanak életkörülményeik, hozzájárulva ezzel az egész régió fejlődéséhez.

Mi a baja az EU-nak Izraellel?

Folyamatosan aggódik, ha bővülnek a zsidó telepek, beszól, ha Izrael visszalő a Hamásznak, címkézi a ciszjordániai termékeket — bosszankodik Seres László az Azonnali hasábjain.