Zsidókat lakoltattak ki Tel Avivban — videó

Givát Ámál lakosai közül többen nem fogadták el a kártalanítást és elbarikádozták magukat otthonaikban. A negyed helyén felhőkarcolókból álló luxus lakópark épül – értesült a zsido.com.

Összesen 32 családot távolított el a rendőrség, miután a bíróság pontot tett a hatvan éve húzódó ügy végére, annak ellenére, hogy nem sikerült minden lakóval egyezséget kötni. Mivel a lakók mind észak-afrikai vagy közel-keleti származásúak, felmerült az a vád is, hogy rasszista indítékok is szerepet játszottak a döntésben.

A maradás mellett döntők közül a legtöbben békésen elhagyták a területet a hatóságok kiérkezése után, három családot és két idős asszonyt azonban erőszakkal rángattak ki a lakásokból. Az egyik nő, Leváná Rácábi a következőt nyilatkozta a kilakoltatás közben:

„Nincs szándékomban elmenni. Aki mást mond, az hazudik. Egy rendőrnő ül mellettem éppen és próbál meggyőzni arról, hogy hagyjam el a lakást, de az ő feltételeik szerint. Nagyon udvariasak, de én nem mozdulok innen”.

Az asszonyt nem sokkal később erőszakkal távolították el, miközben sem a média, sem a család képviselőit nem engedték a közelbe. Arra hivatkoztak, hogy ez Rácábi kérése volt, mert nem akarta, hogy lefotózzák, ám ezt az asszony határozottan tagadta. A rendőrség először egy elkerített részre terelte az újságírókat, majd erővel tolták őket arrébb.

Roi Jehud, aki a feleségével, gyermekeivel és más rokonaival élt Givát Ámálban, a maradás mellett döntött és barikáddal zárta le lakása bejáratát.

„Ellopják tőlünk ezt a földet, erről van szó. Már háromszor elhalasztották a kilakoltatást. Azt gondoltuk, hogy azért, mert egy megoldási javaslaton dolgoznak. Minden helyzetre van megoldás” – mondta.

Israeli police FORCES families out of their homes with no compensation

After 60 years of legal battles, the last 32 families living at Givat Amal Bet neighborhood in Tel Aviv have been forcibly evicted from their homes without b…

A bíróság végső döntését követően azonban hatalmas rendőri erő jelent meg a környéken és megkezdődött a kilakoltatás. Dávid Filo rendőrparancsnok szerint azért volt szükség ekkora kontingens felvonultatására, hogy megakadályozzák a sérüléseket. A kilakoltatás megkezdése előtt számos aktivista jelent meg a negyedben, sokan ott is éjszakáztak. Posztereket ragasztottak ki és graffitiket fújtak a falra a következő szöveggel: „A Munkáspárt elkezdte, a Likud folytatta, a változás kormánya pedig véghezviszi?”

Az elmúlt hetekben a kormánykoalíció 17 tagja, köztük hat miniszter kérte a kilakoltatás elhalasztását és új kompenzációs csomag megállapítását.

„Ahelyett, hogy győzelemre vittük volna az ügyet, egy megalázó kilakoltatásnak és elégtelen kártérítésnek lehettünk a tanúi”

– mondta Gabi Lasky parlamenti képviselő és ígéretet tett rá, hogy legalább a megfelelő kompenzáció kifizetését igyekszik garantálni.

Givát Ámál eredeti lakosai Jafóból és Tel-Aviv Neve Cedek negyedéből származnak és a függetlenségi háború során a város déli részét sújtó harcok elől menekültek el. Akkoriban Givát Ámál volt Tel-Aviv északi határa és így a város terjeszkedésének kulcsát látták az új negyedben. Dávid Ben-Gurion személyesen ígérte meg a lakóknak, hogy nem kell elhagyniuk Givát Ámált. Napjainkban a lakónegyed Tel-Aviv egyik legfrekventáltabb részén fekszik. Az alacsony, romos szükséglakások hatalmas toronyházak árnyékában várják sorsukat.

Az ötvenes években az Izrael Földügyi Hatósághoz került a terület. A lakók megpróbálták megvásárolni, de nem kaptak rá engedélyt. Végül egy ingatlanfejlesztő társaságnak értékesítették a területet 1961-ben, és ezzel kezdetét vette a héten lezárult bírósági csatározás. A konfliktus 2005-ben éleződött ki, amikor bejelentették egy lakópark építését, melynek tervezett területe az évek során a háromszorosára növekedett. 2020 elején a tel-avivi területi bíróság elrendelte a lakónegyedben maradt tizenegy lakóház kiürítését.

A beruházó cég 42 millió sékel (4.2 milliárd Ft) jóvátételt ígért a távozó lakóknak. Mivel a környékbeli ingatlanok ára rendkívül magas, a családok nem tudnak a rájuk eső összegből még egy kis méretű lakást sem vásárolni a közelben.

Elégedetlenek a palesztinok a jeruzsálemi kilakoltatási kompromisszummal

Ez a vita volt a közvetlen kiváltó oka a legutóbbi gázai háború kirobbanásának.

Kapcsolódó cikkeink