Véletlenül titkos dokumentumokat osztottak meg az izraeli kormány honlapján

A kiszivárgott információk részleteket tartalmaznak egy titkos egység felépítéséről, működéséről és hasonlókról.

Egy titkos izraeli katonai hírszerző egységhez kapcsolódó dokumentumokat tévedésből közzétettek Izrael hivatalos bírósági honlapján.

Amikor a Haaretz megkereste őket a szivárogtatás miatt, a hadsereg eltávolíttatta azt és blokkolta a további hozzáférést.

Az iratok egy tiszt és a honvédség közötti jogi eljáráshoz kapcsolódnak, amely a honvédségnek a szolgálati idő meghosszabbításáról szóló döntésével kapcsolatos.

Az ügyet eredetileg katonai bíróság tárgyalta, ahol a tiszti ügy alátámasztására titkosított dokumentumokat nyújtottak be. A tiszt nem fogadta el a hadsereg döntését és polgári bíróságon fellebbezett.

Annak ellenére, hogy az eljárást körültekintően kellett lefolytatni, azokat egy bírósági aktában helyezték el és nyilvánosan hozzáférhetőként jelölték meg.

A kiszivárgott információk a titkos egység felépítésére, működésére, a legérzékenyebb projektekre, a tisztek és a hadsereg alkalmazottainak nevére, címére, valamint telefonszámaira vonatkozó részleteket tartalmaztak – jelentette az i24 a Haaretz-re hivatkozva.

Információkat tartalmaztak a hírszerző egység és más különleges katonai egységek közötti kapcsolatokról is.

„A riporter kérésére vizsgálatot indítottak az ügyben. Átvizsgálásuk után korlátozták a rendszerben található minősített anyagokhoz való hozzáférést. A kérdést kivizsgálják” – mondta a Haaretz szerint a hadsereg szóvivője.

„A bírósági honlapot az Igazságügyi Minisztérium kezeli, és az IDF titkosszolgálati tisztviselői általi információtovábbítással az Igazságügyi Minisztérium eltávolította a bizalmas anyagokat, illetve blokkolta a hozzáférést ezekhez az anyagokhoz az oldalon” – mondta.

Itt a jövő: Izrael következő generációs robot-katonái

Az Elbit Systems és a Roboteam kiadta a ROOK UGV-t, amely számos frontvonali szerepkörben támogathatja, vagy akár helyettesítheti is a szárazföldi csapatokat.

Címlapkép: Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái gyakorlatoznak Észak-Izraelben 2014. február 27-én. Az izraeli egységek a Hezbollah libanoni síita mozgalom elleni esetleges összecsapásokra készülnek fel. (Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan)