Megvan a liverpooli taxirobbantó terrorista neve

A liverpooli női kórház előtt történt robbanás után az ország súlyos szintre emelte a nemzeti fenyegetettségi szintet.

A brit rendőrség azonosította a gyanúsítottat a robbanás mögött, amely vasárnap lángba borított egy taxit egy liverpooli kórház előtt, és amelyet a hatóságok terrorista incidensnek nyilvánítottak.

A The Jerusalem Post beszámolója kiemeli, hogy a rendőrség szerint a 32 éves Emad Al Swealmeen, aki a robbanásban életét vesztette, az észak-angliai városban szállt be a taxiba, és kérte, hogy vigye el a kórházba, amely körülbelül 10 percre volt tőle.

A robbanás az autóban történt, amikor az a liverpooli női kórház előtti kiszállási ponthoz közeledett. A taxisofőr sérüléseit ellátták, ezt követően pedig hazaengedték.

Az ország súlyosra emelte az országos fenyegetettségi szintet, Priti Patel brit belügyminiszter pedig azt mondta, hogy az észak-angliai városban történt robbanás volt a második halálos kimenetelű incidens egy hónapon belül, miután halálra késelték David Amess törvényhozót.

A robbanás nem sokkal 11 óra előtt történt vasárnap délelőtt, amikor a közeli liverpooli katedrálisban a háborús halottak emlékére tartották az Emlékezés-napi istentiszteletet. A rendőrség vizsgálja, hogy az eseményeknek van-e közük egymáshoz.

A rendőrség két, Al Swealmeenhez köthető helyet kutat át, és fontos tárgyakat találtak – mondta Andrew Meeks, nyomozó főfelügyelő a Greater Manchester Police által kiadott közleményben.

„Most, hogy nyilvánosságra hoztuk a nevét, minden információ, amellyel a nyilvánosság rendelkezik Al Swealmeenről, legyen az bármilyen apró információ, nagy segítségünkre lehet” – mondta.

A rendőrség hétfőn korábban elővigyázatosságból ellenőrzött robbantást hajtott végre a Sefton Parkban.

Vasárnap három, 29, 26 és 21 éves férfit tartóztattak le. Hétfőn Russ Jackson rendőrfőnök-helyettes, az északnyugati terrorelhárítás rendőre azt mondta, hogy egy másik, 20 éves férfit is előzetesbe helyeztek.

Jackson elmondta, hogy nem világos, az utas miért akart kórházba menni, vagy hogy mi okozta a szerkezet hirtelen felrobbanását.

Korábban Joanne Anderson, Liverpool polgármestere hősiesnek nevezte a taxisofőr tettét. A BBC szerint a férfi bezárta az utast a járműbe.

„Fontos, hogy a lakosság továbbra is éber maradjon a terrorfenyegetettséggel szemben, de ne féljen” – mondta Patel.

Az iszlamista „magányos farkas” merénylő mítosza

Sir David tragikus halála ellenére is elérhető a radikális iszlám legyőzése Nagy-Britanniában. De ennek eléréséhez ki kell dobnunk a minden támadás után felhánytorgatott tévhiteket – véli Ayaan Hirsi Ali.

Címlapkép: Egy térfigyelő kamera felvétele azt mutatja, hogy egy férfi oltja a felrobbant taxit a liverpooli női kórház előtt 2021. november 14-én. (Forrás: The Jerusalem Post/ Reuters)