Halífa Haftár is versenybe száll a líbiai elnöki címért

líbia

A Líbia keleti részének tetemes hányadát ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok kedden bejelentette, hogy indul a december 24-re tervezett elnökválasztáson.

„A választás az egyetlen kiút abból a súlyos válságból, amelybe országunk süllyedt” – fogalmazott televíziós beszédében Haftar, aki várhatóan még a nap folyamán hivatalosan is bejegyezteti magát jelöltként a választási hivatalnál Bengáziban. A tábornok azt mondta, nem a hatalom megszerzése vezérli, hanem „dicsőségbe, jólétbe és fejlődésbe” szeretné vezetni a líbiai népet. Ennek érdekében a közelmúltban ideiglenesen lemondott az általa vezetett fegyveres szervezet irányításáról is.

Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag totális káoszba süllyedt, Haftar pedig az általa vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg nevű fegyveres szervezettel az elmúlt évek folyamán jelentős befolyásra tett szert az ország keleti részén,

14 hónapon át ostromolta a fővárost, Tripolit is, de a támadást visszaverték a nemzetközileg elismert kormány csapatai.

Haftar indulása várhatóan megütközést kelt az ország nyugati részén, miután az ottani hatóságok szerint az általa ellenőrzött területeken kizárt, hogy szabad és tiszta választást lehessen tartani, emellett háborús bűnösnek is tartják, amit ő váltig tagad.

A választásnak mérföldkőnek kellene lennie a szétszakadt ország politikai egyesítésében, ám miután a választás jogalapjáról nincs egyetértés, könnyen előfordulhat, hogy az országot ellenőrző különféle szervezetek el sem ismerik a voksolást.

Szejf-ul-Iszlám Kadhafi, az egykori diktátor fia a múlt hét végén jelentette be indulási szándékát. Ellene egyébként a Nemzetközi Büntetőbíróság adott ki 2011-ben máig érvényes elfogatóparancsot, mert apja uralma idején a gyanú szerint emberiesség elleni bűnöket követett el.

Kadhafi fia is indul a líbiai elnökválasztáson

A tervezett elnök- és parlamenti választásokat továbbra is kétségek övezik, mivel az egymással versengő frakciók még arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként.

Címlapkép: Halífa Haftar 2018-ban tett párizsi látogatásakor. (Forrás: MTI)