Több száz zsoldost penderítenek ki Líbiából

A Halífa Haftar tábornok vezette, Líbia keleti felét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg 300 zsoldos és külföldi fegyveres hazatoloncolását jelentette be csütörtökön, alig egy nappal a Párizsban rendezendő Líbia-konferencia előtt.

Az AFP francia hírügynökség által idézett közleményben hozzáteszik, hogy a döntéssel Franciaország kérésének tesznek eleget, valamint leszögezik, hogy egyoldalú gesztusról van szó, és nem várnak viszonzást érte a tripoli kormány részéről. Jóllehet a közleményben nem nevezik meg a zsoldosok állampolgárságát, kiemelik, hogy a kitoloncolás lebonyolításában ezen országok kormányai, valamint az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) is közreműködik.

Líbiában évekig heves harcok zajlottak az ország keleti és déli részén komoly háttérrel rendelkező hadúr, Haftar csapatai és a tripoli kormányerők között. Mindkét oldalt külföldi hatalmak is támogatták: Tripoli Ankara támogatását tudhatta magáénak, Haftart pedig az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország segítette.

Az országban évek óta külföldi zsoldosok is tevékenykednek, egyebek között a Wagner orosz biztonsági magáncéghez tartozó zsoldosok, valamint csádi, szudáni, nigériai és szíriai fegyveresekről is tudni.

A szemben álló felek tavaly októberben kötöttek tűzszünetet. Az egyezmény értelmében a külföldi zsoldosoknak 90 napon belül el kellett volna hagyniuk az országot, ez azonban máig sem történt meg.

A pénteken Párizsban tartandó Líbia-konferencia keretében közös asztalhoz ül a francia és az orosz külügyminiszter és védelmi miniszter is.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az orosz Wagner-csoport zsoldosai szemet vetettek Malira, Párizsban aggódnak

A Wagner-csoportra jellemző, hogy a Kreml geopolitikai céljait elősegítő zsoldostevékenységet összekapcsolja a jövedelmező természeti erőforrások kitermelésének jogával azokban az államokban, ahol tevékenykedik.