Putyin szerint, ha az EU normalizálja a kapcsolatait Minszkkel akkor meg van oldva a migráns válság

A Fehéroroszág és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során.

A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról.

„Putyin az EU tagállamai és a Fehéroroszország közötti kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt” – írták a moszkvai közleményben, amely szerint megerősíttetett a kiélezett válság mielőbbi megoldásának fontossága.

Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev „destruktív politikát” folytat az ukrajnai „belső válság” ügyében, és egyre inkább az erőszakos módszerekre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között harci drónt is bevetett, megsértve a rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Putyin emellett azt is kifejtette Merkelnek, hogy „destabilizáló jellegű” az Egyesült Államok és több más NATO-ország „provokatív tevékenysége” a Fekete-tengeren.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált arra a hírre, hogy az EU szankciókat készül bevezetni az Aeroflot orosz légitársaság ellen, amely Brüsszel szerint részt vesz közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában.

„Hogy nagyon diplomatikus legyek, ez nem igaz. Az Aeroflot pedig tudomásom szerint nem repül a Fehérorosz Köztársaság fővárosába azoknak az országoknak (Iraknak és Szíriának) a fővárosából, ahonnan menekültek áramlanak Európába, miután Európa, Amerikával együtt, lebombázta őket” – mondta Lavrov.

Korábban az Aeroflot is közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, és ezen országok állampolgárai a légitársaság gépein harmadik országokból sem repültek Fehéroroszországba.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-160-as hadászati bombázó, Szu-30MSZ típusú vadászgépek kíséretében, őrjáratot végzett csütörtökön a fehérorosz légtérben. A tájékoztatás szerint a manőver célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása volt, és nem irányult harmadik ország ellen.

Szerdán két Tu-22M3 típusú hadászati bombázó repült be a fehérorosz légtérbe.

EPA/EVGENIY PAULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Mindenki jöhet – tessék befáradni!

Az Európai Unió és a német rendszerpártok továbbra is ragaszkodnak a nyitott határokhoz, és megint kísért az újraelosztás ötlete.