Lemondott a Pegasus kémszoftvert gyártó cég két hete kinevezett vezérigazgatója

Lemondott a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Group megbízott vezérigazgatója, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium november elején feketelistára tette az izraeli kémprogramgyártó céget – írja a Telex a Reuters nyomán.

Isaac Benbenistit, az NSO Group társelnökét október 31-én nevezték ki a vezetői posztra, de hivatalosan még nem töltötte be azt. A Háárec beszámolója szerint az NSO Group megerősítette Benbenisti távozási szándékát.

Benbenisti azt követően hozta meg döntését, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a cég ellen a Pegasus-botrány kirobbanása után. Benbenisti a botrányból eredő, folyamatban lévő gazdasági és jogi akadályokra hivatkozott a lemondásakor. Mindössze három hónapig dolgozott az NSO-nál, és két héttel ezelőtt jelentették be, hogy ő veszi át a társalapító, a céget hosszú időn át vezető Shalev Hulio helyét.

Kósa Lajos fideszes képviselő a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként csütörtökön elismerte: a magyar Belügyminisztérium (BM) is vásárolt a Pegasus kémszoftverből. Később Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke erre azt mondta, hogy ugyan meg tudja erősíteni, amit Kósa mondott, de a minősített adattal való visszaélés miatt akár 3 év letöltendőt is kaphatnak. A DK-s Vadai Ágnes pedig azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán – aminek jegyzőkönyvét 2050-ig titkosították – nem az hangzott el, hogy a BM vette volna meg a szoftvert, azt azonban nem mondhatta el, hogy ki írta alá a szerződést magyar oldalról.

A Telex eredeti teljes cikke itt olvasható.

A Pegasus kémszoftver fejlesztőcége is amerikai tiltólistára került

Online kémkedés miatt két izraeli, egy orosz és egy szingapúri vállalatot helyezett tiltólistára az amerikai kereskedelmi minisztérium.