Soá emlékfalat avattak Bécsben

Felavatták kedden Bécsben a náci időkben Ausztriában több mint 64 ezer meggyilkolt osztrák zsidó nevét feltüntető Soá Emlékfalat.

Az 1938-as pogromok évfordulóján tartott megemlékezésen a többi között Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Nachman Sáj izraeli diaszpóraügyi miniszter vett részt. Jelen volt az emlékfal kezdeményezője, Kurt Jakov Tutter is, aki 1939-ben menekült el Bécsből és két éven át küzdött az emlékmű megvalósításáért.

Schallenberg kiemelte, hogy hazája csak nehezen tudta feldolgozni a náci uralom alatt játszott szerepét.

„Ausztria túl sokáig kizárólag csak a nemzetiszocializmus áldozataként tekintett magára, túl sokan álltak azonban 1938 márciusában a Heldenplatzon ujjongva, túl sokan néztek tétlenül, sőt együttműködtek, amikor honfitársaikat kirabolták, kisemmizték és meggyilkolták”

— emelte ki kancellár az Anschluss eseményeit felidézve. Úgy fogalmazott, hogy ebből fakad Ausztria nagy felelőssége a zsidó közösségi élet védelme iránt, és ebben nem lehet kompromisszum.

Az emlékművet a Bécsi Egyetem közelében található egyik parkban helyezték el. Összesen 64 440 nevet véstek rá az ovális alakzatban elhelyezett százhatvan gránittáblára.

Mintegy ezer áldozat nem szerepel a kőtáblákon, mivel nevüket nem lehetett megállapítani.

Bécsnek már van egy holokauszt-emlékműve, amelyet Simon Wiesenthal nácivadász kezdeményezésére építtetett a város a Judenplatzon. Rachel Whiteread brit képzőművész tervét valósították meg, és a „Névtelen könyvtár” című emlékmű 2000-re készült el.

A szomszédok szeme láttára történt, mégse tett senki semmit – 83 éve volt a Kristályéjszaka

Nyolcanhárom éve, az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszakán történt a Kristályéjszaka, mellyel megkezdődött a zsidóság egyik legsötétebb korszaka a történelem során.