Antiszemita brit futballhuligánok garázdálkodtak egy Ryanair járaton — videó

A brit rendőrség letartóztatott két férfit, akik sértő futball-rigmusokat skandáltak egy ortodox zsidó utasnak egy múlt heti repülőjáraton.

Az incidenst a Ryanair november 4-én az Egyesült Királyságból Belgiumba tartó járatának fedélzetén filmezték le. Az utasok közül sokan a West Ham és a belga Genk csapatának focimeccsére tartottak — számolt be róla a Jewish Telegraphic Agency.

Amikor az ortodox utas elsétált mellettük a repülőn, több férfi Tottenham Hotspurs-elleni rigmusokat kezdett skandálni.

A Tottenham egy rivális, szintén londoni futballcsapat, amelynek szurkolóit gyakran zsidóknak vagy zsidrákoknak nevezik szurkolói múltjuk miatt.

A Hotspurs a múlt héten nem játszott Belgiumban.

„Tottenhamben szaladgáltunk kilógó fütykössel, és énekeltük, hogy van fitymám, ugye?”

– skandálták a férfiak, miközben az ortodox utas végigsétált a folyosón.

https://www.youtube.com/watch?v=yLEnKd6bo0g

A West Ham csapata közleményben közölte, hogy „megdöbbentette” az eset, és a rendőrséggel együttműködve igyekeznek azonosítani a filmre vett szurkolókat. A rendőrség csütörtökön letartóztatott egy férfit, akit rasszista gyűlöletkeltéssel gyanúsít, egy másikat pedig pénteken. A West Ham az incidens miatt két szurkolót életfogytiglanra kitiltott a stadionjából – írja a londoni Jewish News.

Az incidens néhány nappal azután történt, hogy a londoni Westminsteri Ítélőtábla nyolc hét börtönbüntetésre ítélte a Chelsea labdarúgócsapatának egyik szurkolóját uszításért a Spurs szurkolóinak címzett antiszemita közösségi média-bejegyzések miatt.

A 21 éves Nathan Blagg egy Auschwitzról készült képet posztolt a következő szöveggel: „A Spurs úton van Auschwitz felé”.

Blagg azt mondta, hogy nem akarta megsérteni a zsidókat, és hogy a posztok „barátok közötti ugratások” voltak mindössze.

A múlt héten egy másik incidens során a FIFA, a labdarúgó-világszövetség megbírságolta skót tagszervezetét, miután a szurkolók kigúnyolták az izraeli himnuszt annak lejátszása közben a múlt hónapban a glasgow-i Hampden Parkban rendezett FIFA-világbajnoki selejtezőmérkőzésen. A FIFA közel 11.000 dollárra bírságolta a Skót Labdarúgó Szövetséget a FIFA-szabályzat megsértése miatt, amely tiltja a tiszteletlenség kifejezését bármely ország zászlójával vagy himnuszával szemben.

A szomszédok szeme láttára történt, mégse tett senki semmit – 83 éve volt a Kristályéjszaka

Nyolcanhárom éve, az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszakán történt a Kristályéjszaka, mellyel megkezdődött a zsidóság egyik legsötétebb korszaka a történelem során.

Címlapkép: Carlton Cole, a West Ham United játékosa (jobbról a második) a Chelsea ellen szerzett gólját ünnepli csapattársaival az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2012. december 1-jei mérkőzésén a londoni Upton Park Stadionban a szurkolók előtt. (Forrás: MTI/EPA/Tal Cohen)