Zsidónak álcázta magát a libanoni férfi, aki elvett egy szefárd lányt feleségül

Megtévesztés és árulás a texasi zsidó közösségben.

Haredi zsidónak adta ki magát egy Eliyah Haliwa nevű libanoni férfi, aki hamis dokumentumokkal csatlakozott egy texasi közösséghez — számolt be róla a Vinnews.

Miközben Texasban tartózkodott, a férfi megismerkedett egy szíriai szefárd származású zsidó lánnyal, akivel úgy döntöttek összeházasodnak.

A férfi állítólag a kapcsolat kezdetén nem tudta, hogy a lány zsidó, aki pedig nem tudta, hogy ő libanoni. Ahogy kapcsolatuk fejlődött, Haliwa egyre jobban bekapcsolódott a texasi zsidó közösség hétköznapjaiba, olyannyira, hogy még folyékonyan is megtanult héberül beszélni. A lány meg volt győződve róla, hogy férje egy vallásos zsidó. Házasságkötésükre New Yorkban került sor.

Az esküvőt követően azonban a nő gyanakodni kezdett: az egyik éjszaka felfedezett egy libanoni útlevelet, rajta férje fényképével és egy hozzá kötött arab névvel.

A feleség azonnal felvette a kapcsolatot családjával és barátaival, akik értesítették a hatóságokat. A nő állítólag most egy biztonságos házban él.

A megdöbbentő ügy az FBI-hoz került. A libanoni férfi „Eliyahu” néven élte hamis zsidó életét, amelybe

olyan fikciós családfát írt le, melyben még a híres lengyel-zsidó gengszter, Meyer Lansky is felfedezhető volt.

Haliwa azt is hazudta feleségének, hogy az NSA-nál dolgozik és leveleket kell írnia az ottani munkatársairól. A férfi még arra is tudott elfogadható magyarázatot adni, hogy a családja miért nem vesz részt az esküvőn.

Az ügy kapcsán az FBI értesítette az Egyesült Államok belügyminisztériumát, illetve Izrael New York-i konzulátusát is.

A hatóságok jelenleg azt vizsgálják a libanoni férfi illegális módon jutott-e az országba.

Az Egyesült Államok Chabad közösségének egyik magas rangú tagja véleményt is formált az esetről, melyet a Bechadrei Chareidimben tett közzé. Itt úgy fogalmazott: „A Chabad nem térítette meg ezt a síita libanoni szélhámost, nem tartotta meg az esküvőt és semmilyen módon nem vett részt a férfi USA-ba hozatalában”.

„Ez egy szerencsétlen eset, melynek főszereplője egy összezavarodott fiatal, aki virtuális kapcsolatot létesített a szíriai zsidó közösség egyik tagjával, aki a házassága után kellett, hogy felfedezze: férje nem is zsidó. Egy texasi Chabad rabbit megkérte a hivatalban lévő rabbi, hogy vigye el a vőlegényt a chupa alá, mivel nem voltak közeli rokonai az Egyesült Államokban” — tette hozzá.

A szomszédok szeme láttára történt, mégse tett senki semmit – 83 éve volt a Kristályéjszaka

Nyolcanhárom éve, az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszakán történt a Kristályéjszaka, mellyel megkezdődött a zsidóság egyik legsötétebb korszaka a történelem során.

Címlapkép: Eliyahu Haliwa libanoniként (balra) és harediként (jobbra). (Forrás: Vinnews)