Veszélybe sodorja-e a vegyes házasság a zsidó államot?

A kormány adatai szerint Izraelben közel 85 ezer vegyes házasság van, amelynek többsége zsidó férfiak és nem zsidó nők között köttetik.

Az elmúlt években magas rangú hittérítési tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a vallások közötti házasság egyre növekvő jelenséggé válik Izraelben — számol be róla az Israel Hayom.

Az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium által Dr. Netanel Fisher, a Hod Hasharon-i Jogi és Tudományos Akadémiai Központ kérésére szolgáltatott új adatok szerint

Izraelben 1,3 millió pár él, melyből 1,26 millió zsidó, azonban közel 85 ezer olyan házasság van, mely vallásközi jelleggel köttetett.

Izraelben a vallások közötti házasságok többsége — 52 ezer — zsidó férfi és nem zsidó nő között köttetik. Az ilyen házasságból fogantatott gyermekek a zsidó törvények szerint nem minősülnek zsidónak.

Mindössze 32 ezer ilyen házasság köttetik zsidó nő és nem zsidó férfi között.

A vegyes házasságban élő zsidó férfiak és nők 87 százaléka olyan emberekkel él, akik nem tartoznak egy adott valláshoz és legtöbbször a volt szovjet tagköztársaságok egyikéből származik.

A vallások és etnikumok közötti interakciót, kapcsolatokat és házasságokat ellenző szélsőséges Lehava csoport állításai ellenére a zsidó nők elenyésző arányban mennek feleségül arab férfiakhoz.

A CBS adatai szerint azonban a zsidó nők nagyobb valószínűséggel mennek férjül arabokhoz, mint amennyi arab nőt jegyeznek el zsidó férfiak.

Fisher szerint „a felekezetközi házasság jelensége nem csak az Izraelen kívüli zsidóság, hanem az izraeli judaizmus problémája is”.

Nem csak ejtőernyős volt! – Képregény Szenes Hannáról

Bemutatták azt képregényt, amely Szenes Hanna születésének 100. évfordulójára készült, és amellyel az a kiadók célja, hogy minél több magyar fiatal is megismerhesse a cionista hős élettörténetét.

Címlapkép: Yossi Feldman lefátyolozza leendő feleségét, Oberlander Mussie-t esküvőjükön az óbudai zsinagógában 2014. március 5-én.
(Forrás: MTI Fotó/ Kallos Bea)