Ennyi ideig lehet védett három Pfizer-vakcinával

Minimum 9-10 hónapig védett, ha három Pfizer-BioNTech vakcinával oltották.


Új információk derültek ki az izraeli 12-es csatornának köszönhetően a Pfizer-BioNTech vakcináiról — számolt be róla a Telex. Az egyelőre publikálatlan kutatásból kiderül, hogy

ha harmadik, emlékeztető oltásként adják be a vakcinát, további minimum 9-10 hónapig védelmet biztosít a Covid-19 súlyos szövődményei ellen.

A kutatás módszertanát nem írták bele a publikációba.

A tel-avivi Tel Hashomer kórházban antitestvizsgálatokat is végeztek, melyek során kiderül, hogy a harmadik, emlékeztető oltás nem csak enyhíti a tüneteket, hanem a megfertőződés esélyét is csökkenti. Ezt a megállapítást egy pár napja publikált, több százezer oltott anyagát feldolgozó izraeli kutatás is megerősítette. Egy másik egészségügyi tanulmány szerint, melyet a Clalit Health Services publikált, egy harmadik Pfizer-oltás 93%-kal csökkenti a kórházba kerülés, 92%-kal a súlyos megbetegedés és 81%-kal az elhalálozás esélyét. Ezen adatok alapján kijelenthető, hogy a második oltás után mért szintre hozható vissza az emlékeztető Pfizer-oltással az emberi szervezet.

Izrael egyike volt az első országoknak idén augusztusban, amelyik megkezdte a 60 éven felüliek általános oltását a harmadik dózissal.

Erre a döntésre azt követően került sor, hogy kiderült, a dupladózis öt hónap elmúltával gyengülni kezd. Az is kiderült, hogy akinek pusztán kettő dózisa van, kevésbé hatékonyan védekezik a delta variánssal szemben.

Izrael 2020-ban úgy oltotta be rekordidő alatt lakosságát, hogy kvázi vállalta a kísérleti nyúl szerepét, hiszen ekkor még nem álltak rendelkezésre az oltás hatékonyságáról készült vizsgálatok. Izrael így nem csak az elsők közt vált védett országgá, hanem a Covid-19-el kapcsolatos tudományos publikációkban is vezető szerepet élvez.

Rekordokat döntenek a Pfizer bevételei

Az emlékeztető oltások, és a gyerekek beoltása miatt a vártnál is nagyobb nyereséget realizál a Pfizer amerikai gyógyszergyártó.

Címlapkép: Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvő Bnei Brakban 2021. február 11-én. Izrael megkezdte az ultraortodox közösségek tagjainak tömeges oltását. Az országban eddig hárommillióan kapták meg az első és kétmillióan a második adag oltást.
(Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan)