Perelnek egy katolikus kórházat, amely megtagadta egy „nemváltó célú” műtét elvégzését

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította egy kaliforniai katolikus kórházzal kapcsolatos ügy tárgyalását, amelyet azért pereltek be, mert megtagadta egy transz-identitású páciens méheltávolításának elvégzését.

A hétfőn közzétett végzések listáján a Legfelsőbb Bíróság elutasította „a certiorari indítványt” (a felsőbb bírósági határozatot mellyel a peres eljárást saját hatáskörébe vonta kizárási ok vagy szabálytalanság miatt) a Dignity Health kontra Minton, Evan ügyben. A konzervatív Clarence Thomas, Samuel Alito és Neal Gorsuch bírák helyt adtak volna a fellebbezésnek – számolt be a Christian Post.

Az ügy visszakerül az állami bírósághoz további eljárásra, mivel a legfelsőbb bíróság döntése helyben hagyja a fellebbviteli bíróság döntését, amely lehetővé tette a felperes számára, hogy folytassa a kórház elleni pert.

A pert 2017 áprilisában indították el, egy évvel azután, hogy a kaliforniai Sacramento külvárosában, Carmichaelben található Mercy San Juan Medical Center megtagadta a méheltávolítás elvégzését Evan Minton-on, egy transznemű személyen.

A kórház, amely egyike az anyavállalata, a Dignity Health által működtetett hat egészségügyi központnak, arra a következtetésre jutott, hogy a beavatkozás elvégzése sérti a Katolikus Egészségügyi Szolgálat etikai és vallási irányelveit.

Az irányelveket tartalmazó dokumentumot az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája adta ki, és az „intézményesített katolikus egészségügyi szolgáltatások” számára tartalmaz útmutatást.

Az irányelvek azt tartalmazzák, hogy „sem férfiak, sem nők közvetlen sterilizálása, akár végleges, akár ideiglenes, nem megengedett katolikus egészségügyi intézményben”.

Az irányelvek azonban megengedik, hogy a katolikus kórházak és egészségügyi szolgáltatók „sterilitást előidéző eljárásokat” végezzenek, ha „azok közvetlen hatása egy jelenlévő és súlyos kórkép gyógyítása vagy enyhítése, és egyszerűbb kezelés nem áll rendelkezésre”.

Az eredetileg benyújtott kereset azzal érvelt, hogy Minton méheltávolításának megtagadása „nemi identitáson alapuló diszkriminációnak” minősül.

Bár a katolikus kórház megtagadta a beavatkozás elvégzését, Minton négy nappal a tervezett méheltávolítás lemondása után egy másik, 30 mérföldre lévő, a Dignity Healthhez tartozó kórházban hozzájutott a műtéthez.

A Mercy San Juan kezdetben beleegyezett a méheltávolítás elvégzésébe, amelyet általában orvosi okokból végeznek, amíg ki nem derült, hogy a méheltávolítás egy nemváltási folyamat része volt, nem pedig egy „fennálló és súlyos patológia” enyhítésére tett erőfeszítés.

A kórház ezután tájékoztatta a méheltávolítás elvégzésére kijelölt orvost, hogy nem tudja elvégezni a műtétet. Minton a tervezett beavatkozás előtti napon tudta meg, hogy a méheltávolítást törölték, ami „nagy aggodalmat és szomorúságot” okozott neki.

A gyerekek „elrablása” — harc a szülők jogaiért

Az amerikai szociális munkások által transznak nyilvánított kiskorúakat a hatóságok megpróbálják kivonni tiltakozó szüleik felügyelete alól.

Míg egy szövetségi kerületi bírósági szintű bíró a Mercy San Juan Medical Center mellé állt, egy fellebbviteli bíróság 2019 szeptemberében úgy döntött, hogy „a Dignity Health diszkriminálta Mintont”, megsértve ezzel a kaliforniai polgárjogi törvényeket. A fellebbviteli bíróság döntése visszaküldte az ügyet a San Francisco megyei kaliforniai legfelsőbb bírósághoz, „hogy az új és eltérő végzést hozzon”.

A kórház 2020 márciusában benyújtott certiorari kérelemben kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy helyezze hatályon kívül az alsóbb fokú bíróság döntését. A beadvány arra figyelmeztet, hogy

„ez az ügy mélyen veszélyezteti a hitalapú egészségügyi intézmények azon képességét, hogy hitük tanításainak megfelelően végezzék gyógyító szolgálatukat”.

„Egy év óta először érzem, hogy a szívem kezd megnyugodni” – hangsúlyozta Minton a döntés után. „Ma volt, hogy táncra perdültem. Hírhedten sosem ünneplem a ‘pillanatokat’, úgyhogy ez óriási dolog volt. Végezetül: az igazságért folytatott harc hosszú lehet, fáradságos lehet, a jövő mindig bizonytalan lesz (és az is), de az eddigi küzdelem minden könnycseppet és verejtékcseppet megért.”

Míg a legfelsőbb bíróság elutasította az ügy tárgyalását, az igazságszolgáltatók hétfőn egy másik ügyben olyan döntést hoztak, amely kedvező a katolikus apácák és más keresztény munkáltatók számára, akik mentességet kérnek egy New York állambeli törvény alól, amely előírja, hogy a munkáltató által támogatott egészségügyi ellátási terveknek fedezniük kell az abortuszok költségeit.

A bíróság a Fulton kontra Philadelphia városa ügyben hozott ítélet fényében hatályon kívül helyezte a vallási csoportokkal szemben hozott alacsonyabb szintű bírósági döntést, és visszautalta az ügyet New York állam legfelsőbb bíróságának fellebbviteli részlegéhez. A júniusi ítélet szerint Philadelphia városa nem zárhatott ki egy katolikus jótékonysági szervezetet a nevelőszülői programjából, mert a szervezet olyan politikát támogat, amely nem teszi lehetővé, hogy a gyermekeket azonos nemű pároknál helyezzék el.

A vita arról, hogy a vallási alapon működő szervezeteket rá kell-e kényszeríteni arra, hogy vallási meggyőződésüket sértő intézkedéseket tegyenek, az elmúlt években felerősödött, mivel a kongresszus az egyenlőségi törvényről vitázott, amely az LMBT közösség diszkriminációellenes védelmét kodifikálná.

A jogszabály kritikusai figyelmeztetnek a vallásszabadságra gyakorolt hatásaira, nevezetesen arra, hogy a jogszabály arra kényszerítheti a vallási szervezeteket, hogy finanszírozzák az abortusz egészségügyi ellátását, és megsértsék a nemekkel, házassággal és szexualitással kapcsolatos meggyőződésüket.

A törvényjavaslat átment a demokraták által ellenőrzött amerikai képviselőházon, de a demokraták és a republikánusok ellenállása miatt megrekedt az egyenlő arányban megosztott szenátusban.

Borítókép: Evan Minton/ACLU

Nemtelen ideológiák — Hogyan váltak a progresszív elméletek a hivatalos amerikai állásponttá?

Névmásokat és szexualitásokat ünnepel az amerikai Külügyminisztérium, gender stratégiát ad ki a Fehér Ház. A tegnap még kinevetett progresszív ideológiák mára az amerikai kormányzat hivatalos álláspontjává váltak. Hajdú Tímea véleménycikke.