Bosznia egy polgárháború küszöbén áll

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú szavazással meghosszabbította szerdán egy évvel az Európai Unió boszniai békefenntartó misszióját, de az erről szóló dokumentumból kihagyta a nemzetközi főképviselői hivatalra való utalást, hogy a határozatot Oroszország és Kína is támogassa.

A szerbeket támogató Oroszország, valamint Kína nem ismeri el az 1995-ös békemegállapodás betartásán őrködő főképviselői hivatalt. Moszkva már korábban is el akarta érni a hivatal megszüntetését, most júliusban pedig Kínával együtt megpróbálta elérni, hogy a főképviselőt fosszák meg bizonyos jogköreitől, majd egy év múlva zárják be az irodát, de ez nem sikerült.

A főképviselő augusztusban Christian Schmidt volt német külügyminiszter lett, és első jelentését kedden nyújtotta be a Biztonsági Tanácsnak. Ebben kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti. Úgy véli, hogy valódi az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja ismételget évek óta, tudniillik, hogy az ország szerbek lakta része elszakadna Boszniától, és független állammá válna.

A jelentés szerint a boszniai szerbek utóbbi hetekben tapasztalt bejelentései – kivonulnak Bosznia szövetségi intézményeiből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből – aggodalomra adnak okot, és voltaképpen az elszakadást készítik elő, hiszen aláássák az állam működését.

Christian Schmidt szerint amennyiben a boszniai szerbek valóban meglépik ezeket a lépéseket, és a nemzetközi közösség mindezt szó nélkül hagyja, akkor az nem csupán az ország, de az egész térség békéjét és stabilitását fenyegeti, és semmissé teszi az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményben foglaltakat, amelyek megalapozták az ország létrejöttét.

Milorad Dodik a nemzetközi főképviselő állításait propagandának nevezte, amelyek célja az, hogy Christian Schmidt elnyerje a muszlim vallású bosnyákok szimpátiáját. Mint mondta, amennyiben a dokumentum az ENSZ BT elé kerül, az szégyent fog hozni a főképviselőre, hiszen ez lesz az első eset, hogy a testület nem fogad el ilyen jelentést, sőt, ő maga sem beszélhet a BT előtt.

Így is lett, diplomaták elmondása szerint azért nem engedték beszélni Schmidtet, hogy Moszkva és Peking hozzájárulásával meg tudják hosszabbítani a 600 fős EUROFOR-missziót.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg a nyugati BT-tagokat, hogy megtagadják a szuverenitást Boszniától, nem képesek elszakadni attól a gondolattól, hogy egy nemzetközi „gyám” mondja meg a boszniaiaknak, miként építsék fel országukat. Szerinte Schmidtet a nemzetközi jogot  megsértve nevezték ki a tisztségre, így jelentése csak egy magánemberé, és ebben szélsőségesen elfogult a szerbekkel szemben

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet ezzel szemben azt mondta: a főképviselő a garancia az ország stabilitására.

Az ország bosnyák és horvát vezetői Milorad Dodik kijelentéseire korábban úgy reagáltak: bármilyen elszakadási terv azonnali választ vonna maga után, és ha a nemzetközi közösség nem lépne közbe, akkor a szövetségi erők akadályoznák meg a boszniai szerb Köztársaság elszakadását.

Borítókép: Boszniai katonák: EPA/FEHIM DEMIR

Felbomlóban Bosznia? A szerbek épp előkészítik az elszakadást

A boszniai szerbek kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből, a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből is.