A szülei eladták a 9 éves afgán kislányt, hogy legyen mit ennie a családnak

„Apám eladott engem egy öregembernek” – mondta a kilencéves kislány a CNN riportjában, akit szülei feleségül adtak egy 55 éves férfihoz. 

A kilencéves Parwanát egy 55 éves férfihoz adták feleségül, aki hozományt fizetett a kislány után. Afganisztánban a 2018-as éhség óta jelentősen megnőtt a gyermekházasságok száma – írja a Times of Israel.

A kislány családja évek óta szegénységben él egy menekülttáborban az ország északnyugati részén. Néhány hónapja már eladták Parwana 12 éves nővérét is, azonban a pénz hamar elfogyott.

A lány apja azt mondta „összetört” és lelkiismeretfurdalást érez, de elmondása szerint máshogy nem tudnak pénzt szerezni.

Parwana elmondta a riporternek, hogy azért adják el a szülei, mert a családnak nincs pénze ennivalóra.

„Az apám eladott mert nincs kenyerünk, rizsünk és lisztünk. Eladott engem egy öregembernek” – mondta a kislány a riporternek a ceremónia előtt, majd hozzátette, hogy tanár szeretett volna lenni, ha felnő.

A magát 55 évesnek mondó fehér szakállú férfi 2200 dollárt (680 ezer forintot) fizetett a lányért. A ceremónia során a teljes testet eltakaró ruhába öltöztetett kislány az édesanyjába kapaszkodott, és nem akart elindulni.

„Olcsó volt, mert az apja nagyon szegény és szüksége volt a pénzre” – mondta a kislányt megvevő férfi a CNN-nek. – Az otthonomban fog dolgozni. Nem fogom verni őt. Úgy fogok bánni vele, mint egy családtaggal. Kedves leszek.”

A gyermekházasságnak évszázados hagyománya van Afganisztánban.

Sajnos Parwana története nem egyedülálló a házasságra kényszerített kislányok száma folyamatosan nő Afganisztánban.

CNN witnesses 9-year-old being sold for marriage to 55-year-old man

CNN’s Anna Coren reports on the humanitarian crisis engulfing Afghanistan as desperate families say they’re being forced to sell their young daughters in ord…

Afganisztán szakértő: Át lehetett volna formálni Afganisztánt, úgy egy évszázad alatt

Az afganisztáni kivonulással Biden implicit kimondta, -ahogy már korábban Trump is- hogy az amerikai rendszer nem terjeszthető. Csókási Annamaja interjúja Dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel.