A szabad világ vezetője „elaludt a volánnál”

Joe Biden külföldi körútja kínos jelenetek sorozata volt – írja Dominic Green a Spectator World szerkesztője. 

„Tényleg elaludt Joe Biden az egyik nyitóbeszéd alatt a COP26 klíma dzsemborin Glagow-ban? Ha igen nehéz lenne őt hibáztatni ezért. A konferencia, amelynek kitűzött célja a bolygó megmentetése egyelőre csak meleg levegőt termel, amelynek egy része a magánrepülő armadákkal érkezett vendégek káros gázaitól nehéz. De Biden feladata az lenne, hogy ébren maradjon, élénknek tűnjön, és emlékezzen a szövegére” – kezdi Dominc Green.

Zach Purser Brown on Twitter: „Biden appears to fall asleep during COP26 opening speeches pic.twitter.com/az8NZTWanI / Twitter”

Biden appears to fall asleep during COP26 opening speeches pic.twitter.com/az8NZTWanI

Biden láthatóan elszunnyadt miközben a következő mondat hangzott el a teremben: „mindannyiunk nevében, legyünk mozgássérültek vagy nem… hogy megállítsuk ennek a nagyszerű bolygónak az elpusztítását.” A szerző szerint nem csoda, ha valakit álmosság lep meg nyolcvan felé közeledve ilyen szövegeket hallva.

„S már megint az egész világ szemtanúja lehetett az elnök erőtlenségének, vagy mégsem teljesen. Pénteken Biden volt az első amerikai elnök, aki nem kamerák előtt, élő közvetítés alatt találkozott a pápával. Talán azért volt ez mert összevesztek az abortuszon? Vagy mert Biden csapata nem akarta, hogy az időeltolódás miatt fáradt elnök leégesse magát a nemzet előtt?”

– teszi fel a költői kérdést Green.

Az interneten egy meglehetősen kellemetlen pletyka terjedt, hogy fürdőszobai incidens miatt kellett olyan sokáig tartózkodnia a pápa rezidenciáján. A republikánus Amy Tarkanian által útra bocsájtott történet Green szerint csak azt mutatja, mennyire közel kerütek Biden nyilvános szereplései a kínos és legrosszabb fajta vígjátékokhoz.

„Biden gyorsan beszennyezte az amerikai lakosság róla alkotott képét. Már mélyvízben van a felmérésekben, a programja elakadt a Kongresszusban, és ha néha felbukkan akkor mindenkit hibáztat ezért csak éppen saját magát nem”

– írja a publicista.

Green leírja, hogy nem csak az alvás volt kellemetlen epizód, hanem az is, hogy a G20 csúcstalálkozó Trevi-kúti fotóján Biden meg sem jelent.

„Az elnök, aki a szövetségek újraépítéséről beszél, és arról papol, hogy „Amerika visszatért”, ha épp fontos esemény van akkor eltűnik. Mikor a kabuli reptéren kitört a káosz, Biden hazautazott Delaware államban. Rómában pedig eltűnt, mikor a trevi fotózás volt.”

Green szerint abban valóban igaza volt, hogy Kína és Oroszország távolmaradása csalódást keltő.

„A világ vezető környezetszennyezőit, nem érdekli az a környezetei apokalipszis, ami annyira izgalomban tartja a nyugati baloldalt, ahogy a kínai diplomaták már bizonyították idén Alaszkában a külügyi találkozón, hogy egyáltalán nem érdekli őket az amerikaiak véleménye. A Nyugat vezetői le lettek leplezve, mint gyenge, saját szavazóikat vezetni képtelen vezetők”

– állítja Dominic Green.

A szerző szerint, a távolmaradásnál rosszabb, ha megjelenik valaki, de hülyét csinál magából és a rendszerből, amit képvisel. Biden ugyan felbukkant Glasgow-ban, de felbukkanása nem segített az amerikai rendszer imázsának.

„Ez pedig az amerikaiaknak és a világ annak a részének, amely még mindig abban reménykedik, hogy Amerika valamiféle szövetségesük lehet vagy vezető szerepet tölthet be ez több volt mint csalódás: ez katasztrofális volt”

– zárja Dominic Green.

Nemtelen ideológiák — Hogyan váltak a progresszív elméletek a hivatalos amerikai állásponttá?

Névmásokat és szexualitásokat ünnepel az amerikai Külügyminisztérium, gender stratégiát ad ki a Fehér Ház. A tegnap még kinevetett progresszív ideológiák mára az amerikai kormányzat hivatalos álláspontjává váltak. Hajdú Tímea véleménycikke.