Franciaország főrabbija szerint „a zsidó elnökjelölt” antiszemita

Haim Korsia azt nyilatkozta, hogy Eric Zemmour újságíró és jobboldali aktivista „minden bizonnyal” rasszista – a legfőbb francia-zsidó lap „képtelenségnek” minősítette a kijelentéseket.

Franciaország főrabbija antiszemitának nevezte Eric Zemmour zsidó újságírót és jobboldali aktivistát, akiről úgy vélik, hogy elnökjelöltséget fontolgat — számol be róla a The Times of Israel.

Zemmour, aki „betolakodóknak” nevezte a muszlim bevándorlókat, és 2016-ban azt mondta, hogy a legtöbb drogdíler arab vagy afrikai, most a második helyen áll, és megelőzi Marine Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás Párt vezetőjét egyes közvélemény-kutatásokban a jövő évi választások előtt.

A France 2-nek adott interjúban Haim Korsia rabbit arról kérdezték, hogy Zemmour, aki algériai zsidó bevándorlók gyermeke, antiszemita-e?

Miután először azt kérdezte interjúalanyától, hogy Zemmour zsidó-e, Korsia így válaszolt:

„Antiszemita? Természetesen. Rasszista? Határozottan.”

A francia zsidó intézmények vezetői ellenséges érzelmeket tápláltak Zemmourral szemben, aki támogatta a második világháborús történelem egy ellentmondásos olvasatát, amelyben a francia náci kollaboránsok állítólag feláldoztak néhány zsidót, hogy másokat megmentsenek.

De csak Korsia emelt antiszemitizmus-vádat Zemmour ellen, akinek felesége és gyermekei zsidók, és aki néha kippát viselve jár zsinagógába.

A Tribune Juive, egy népszerű francia-zsidó lap, amelynek sok konzervatív olvasója van, október 28-án szerkesztőségi cikket közölt, amelyben élesen bírálta Korsia-t, amiért antiszemitának nevezte Zemmour-t, és elutasította a vádat, mely szerinte alaptalant. Ugyanez a véleménycikk azonban Zemmour egyes kijelentéseit „zavarónak”, „elvetemültnek”, „megszállottnak” és „betegesen nacionalistának” nevezte.

„De hogy az ördögbe is értelmezzük ezeket a képtelen állításokat a főrabbi részéről” – teszi fel a kérdést a publicista a Tribune vezércikkében –,

„aki minden szónoki óvatosságot elvetett, és elsőként jelentkezett, hogy Zemmourt, a zsidó jelöltet antiszemitának nyilvánítsa?”.

Egy 2014-es felmérés szerint Le Pen, a Zemmouréhoz közel álló nézeteket valló szélsőjobboldali politikus 13,5%-os támogatottságot élvez a zsidók körében.

Korsia Zemmourral kapcsolatos interjúja vitát generált egy szélsőbaloldali elnökjelölt, Jean-Luc Mélenchon körül is.

Mélenchon gazdag múltra tekint vissza széles körben antiszemitának tartott kijelentésekben. A BFMTV-nek adott csütörtöki interjújában Mélenchon egyrészt azt sugallta, hogy nem aggódik az antiszemitizmus miatt, másrészt azt, hogy Zemmour nem lehet antiszemita, mert politikája a zsidó hagyomány része.

„Zemmour nem feltétlenül antiszemita” – mondta Mélenchon. „Mindezek a zsidósághoz kötődő hagyományok, amelyek – dicséretére legyen mondva – segítettek neki abban, hogy az idők során fennmaradjon”. Majd hozzátette, hogy

ha Zemmour antiszemita, „az igazán nem az én problémám: akkor majd elítélik érte. Ő egy rasszista, ez az egy biztos”.

Pénteken, miután a közösségi oldalakon felháborodás fogadta Mélenchont az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásával vádolva, a szélsőbaloldali politikus meglepő visszavonulót fújt. „Még azt is hajlandó vagyok elismerni, hogy rosszul fejeztem ki magam, mert olyan értelmezéseknek nyitottam utat, amelyek ellentétesek azzal, amit mondani akartam” – írta Mélenchon a Facebookon.

Radikális zsidó politikus írhat történelmet Franciaországban

Éric Zemmour kétségtelenül ellentmondásos figura, akinek egyre csak nő a támogatottsága. Zemmour büszke zsidó, de a zsidó közösséget nehezen tudja maga mögé állítani.

Címlapkép: Szilvay Gergely író, a Rubicon Intézet kutatója és Éric Zemmour francia filozófus-esszéista (balról-jobbra) A nyilvánosság és a család című panelbeszélgetésen, a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 24-én.
(Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)