Akadálymentesítés hiányában nem jutott be az izraeli miniszter az ENSZ klímacsúcsra

Mivel nem volt akadálymentesített az ENSZ glasgow-i klímacsúcsa, a COP26 klímakonferencia, így az izraeli energiaügyi miniszter, Karine Elharrar nem tudott hétfőn részt venni annak eseményein.

Az izraeli 12-es csatorna kérdésére a Telex beszámolója szerint a kerekesszékkel közlekedő Elharrar elmondta, hogy a klímacsúcsot vagy csak gyalogosan lehetett megközelíteni, vagy egy olyan busszal, amely szintén nem volt akadálymentesített. A Twitteren a miniszter úgy fogalmazott: „Szomorú, hogy a fogyatékossággal élő emberek jogaiért küzdő ENSZ nem biztosítja 2021-ben az akadálymentesítést rendezvényein”.

קארין אלהרר 🟠 Karine Elharrar on Twitter: „אל COP26 הגעתי כדי להפגש עם מקביליי בעולם ולקדם מאבק משותף במשבר האקלים. עצוב שהאו״ם המקדם נגישות לאנשים עם מוגבלויות, בשנת 2021, לא דואג לנגישות באירועיו.מקווה שיופקו הלקחים הנדרשים כדי שמחר קידום אנרגיות ירוקות, הסרת חסמים והתייעלות באנרגיה יהיו הדברים שאתעסק בהם. / Twitter”

אל COP26 הגעתי כדי להפגש עם מקביליי בעולם ולקדם מאבק משותף במשבר האקלים. עצוב שהאו״ם המקדם נגישות לאנשים עם מוגבלויות, בשנת 2021, לא דואג לנגישות באירועיו.מקווה שיופקו הלקחים הנדרשים כדי שמחר קידום אנרגיות ירוקות, הסרת חסמים והתייעלות באנרגיה יהיו הדברים שאתעסק בהם.

Elharrar azt is kifejtette, hogy természetesen továbbra is reméli, hogy a szervezők hamar megoldják a helyzetet, így kedden már részt tud venni az eseményeken. Az eset kapcsán Jair Lapid izraeli külügyminiszter is felszólalt. Lapid úgy fogalmazott:

„Nem lehet úgy aggódni a jövőért, a klímáért és az emberekért, hogy nem törődünk közben az emberekkel, az akadálymentesítéssel és a fogyatékosok jogaival”.

Nail Wigan izraeli brit nagykövet volt az, aki később a szervezők nevében is bocsánatot kért egy tweetjében a kínos incidensért.

Neil Wigan on Twitter: „I am disturbed to hear that @KElharrar was unable to attend meetings at #COP26 I apologise deeply and sincerely to the Minister. We want a COP Summit that is welcoming and inclusive to everyone. / Twitter”

I am disturbed to hear that @KElharrar was unable to attend meetings at #COP26 I apologise deeply and sincerely to the Minister. We want a COP Summit that is welcoming and inclusive to everyone.

Az ENSZ COP26 elnevezésű klímakonferenciáján a világ vezetői Glasgow-ban találkoznak, hogy megállapodjanak a 2015-os párizsi klímaegyezmény kereteinek megújításáról. 2015-ben a vezetők úgy döntöttek, hogy 1,5 fok alatt kell tartaniuk a globális felmelegedés értékét, azonban Trump később kilépett a keretmegállapodásból, mely így ütőerejét vesztette.

Izraelben a világ átlagnál kétszer gyorsabban növekszik az átlagos hőmérséklet

Megfigyelhető, hogy miközben az ország északi részén, Galileában csökkent a csapadék mennyisége, más területeken, köztük a Negev sivatag északi részén több eső esett. 

Címlapkép: Az ENSZ 26. klímakonferenciájának otthon adó helyszín Glasgow-ban 2021. október 29-én. A klímacsúcs október 31-én kezdődött.
(Forrás: MTI/AP/Scott Heppell)