Isten nevét is gendersemlegessé tennék a német ifjú katolikusok

A német Katolikus Ifjúsági Közösség (KjG) úgy határozott, hogy tagjai mostantól csillaggal írják Isten nevét, ami a nemi identitás semlegességét jelzi. Elképzelésük szerint ugyanis így jobban meg tudják szólítani a woke-eszméket követő fiatalokat.

„A KjG azon a véleményen van, hogy az egyes istenképek sokrétűek lehetnek. Újdonság azonban, hogy egyre több hívő idegenkedik a patriarchális, fehér istenkép gondolatától, és ezt hangosan ki is nyilvánítja” – jelentette be a szervezet a hétvégén megtartott őszi tanácskozása után.

A KjG szerint a fehér férfi istenkép teológiailag nem kielégítő leírás, és megnehezíti az Istenhez való eljutást a fiatalok számára. Az Isten* írásmód bevezetését ezért érzékenyítő kampány fogja megelőzni a szövetségnél

– számolt be a német evangélikus Sonntagsblatt című hetilap online kiadása.

A hirado.hu szerint a szervezet több mint negyven küldöttje a befogadást elősegítő kampány mellett a klímavédelmet célzó intézkedésekről is megállapodott. „A KjG középpontjában az ember áll, minden képességével és igényével együtt” – közölték.

Mintegy 80 ezer tagjával a KjG a második legnagyobb katolikus ifjúsági szervezet Németországban, de nem ez az ifjúsági társaság az első, ahol fontosnak érezték a zászlajukra tűzni Isten gendersemlegességét.

A Katolikus Diákifjúság (KSJ) ugyanis már tavaly úgy döntött, hogy az Isten* megjelölést fogja használni. „Mi, a KSJ új istenképet* követelünk, amely megtisztítja a régi, büntető fehér emberről alkotott elképzeléseket, és helyet ad Isten* sokszínűségének. Mert Isten* minden élőlényben benne van” – áll a KSJ indoklásában.

A német közösségi oldalakon vegyes fogadtatásban részesült az ifjú katolikusok woke-mozgalma. Egy 69 éves férfi egy bibliai idézettel kommentálta Isten nevének gendersemlegesítését: „Uram, világosítsd meg elméjüket és légy irgalmas hozzájuk, mert nem tudják, mit cselekszenek”.

A német katolikusok szembemennek a pápával és megáldanák a melegházasságot

Szakértők szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a melegházasság kérdése történelmi szakadáshoz vezethet a katolikus egyházban.