Antiszemita kommentözön érkezett a német–izraeli focimeccs után, a DW letiltotta a kommentszekcióját

Elverte a német női futball-válogatott az izraeliek csapatát, hét nullás elsöprő győzelmet aratva. A Deutsche Welle oldalára azonban nem lehet kommentelni, miután elszaporodtak a kárörvendő hozzászólások a kép alatt.


„Ő Fanny Wozniak, Franciaországból. Nézd az arcát. Csak egy gyerek, mint a többi. Mint a nővéred, mint a barátod, mint a lányod. Fannyt Auschwitzban gyilkolták meg, mert zsidó volt. Még csak 15 éves volt” – áll a Deutsche Welle utolsó kommentjében, mely arról ad hírt, hogy a német női futball-válogatott megalázó vereséget mért az izraeli csapatra.

A mandiner.hu, a DW cikkét idézve írja, hogy a kommentelők meghatározó része muzulmán hátterű lehet, főleg a nevekből ítélve. Sokan a német zászló mellett palesztin zászlót tettek ki, vagy egyszerűen „semminek” titulálták Izrael államot. Ezt követően zárták le a kommentszekciót.

„Az egyetlen női csapat, akit támogatok, a német női labdarúgó-válogatott, mert lerombolják a világ egyetlen apartheid államát……

Danke német női labdarúgó-válogatott….. Inshaallah, újra te leszel a labdarúgó világbajnok…..
Danke Németország….. Danke Angela Merkel az emberiség szolgálatáért…” – áll egy Mahmoud nevű, indiai kommentelő bejegyzésében.

„Ha antiszemita megjegyzést szeretne tenni, vagy olyan megjegyzést szeretne tenni, amely a holokausztra vonatkozik, javasoljuk, hogy értse meg, mit jelentett koncentrációs táborba kerülni a második világháborúban. Ez az, amin gúnyolódsz: halálba vonultak, gázkamrákba küldték, lelőtték és tömegsírokba temették őket. Gúnyolódsz azokon a férfiakon, nőkön és gyerekeken, akiket brutálisan meggyilkoltak. Kezdje itt: https://www.youtube.com/watch?v=jN54KXEnxf4”

– áll a kommentfolyamot lezáró, a lap által adott kommentben.

Csak a nyilvánvalót leszögezve: NEM tűrünk el semmilyen antiszemita/holokauszt-alázó megjegyzést.

Az ilyen megjegyzéseket tevő felhasználókat azonnal letiltjuk. Abban az esetben, ha túl sok ilyen megjegyzés érkezik, a bejegyzést teljesen letiltjuk a megjegyzések számára. Ez az oldal Németországban található, abban az országban, ahonnan a nácik a zsidók, szintik és romák, valamint az LMBT+ közösség és mások ellen elkövetett szörnyű bűneiket véghezvitték. Emlékszünk Fannyra és a többiekre, akiket a náci Németország meggyilkolt. Neked is kellene” – zárul a poszt, és ezzel együtt a kommentfolyam.

Kétféle antiszemitizmus Németországban

Németországban az antiszemitizmus szónak két teljesen különböző értelmezése van. Krisztina Koenen írása.