A Biden kormány is kitiltott egy kínai telekommunikációs céget Amerikából

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági fenyegetésekre hivatkozva kitiltotta a kínai telekommunikációs vállalat egyik alvállalatát az amerikai piacról.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) keddi rendeletében hatvan napot adott a China Telecom Americas nevű vállalatnak arra, hogy felfüggessze szolgáltatásait az Egyesült Államokban.

A bizottság indoklásában közölte: fennáll a veszélye annak, hogy a céget felhasználva Peking lehallgatja vagy megakasztja az Egyesült Államokban zajló kommunikációt, valamint kémkedik, és más káros tevékenységet folytat.

A vállalat magatartása és az amerikai kormányzati ügynökségekkel folytatott kommunikációja „az őszinteség, a megbízhatóság és a szavahihetőség hiányáról tesz tanúbizonyságot” – írta a szervezet részletek említése nélkül.

Joe Biden amerikai elnök folytatja elődje, Donald Trump Kína-politikáját. Trump alatt Washington biztonsági kockázatok miatt elkezdte korlátozni a kínai állami vállalatok hozzáférését az amerikai technológiához és piacokhoz. A China Telecomot korábban az amerikai tőzsdéről is kitiltották.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság 2019-ben jelezte: azt tervezi, hogy megvonja a két évtizeddel korábban kiadott engedélyt a China Telecomtól és egy másik állami szolgáltatótól, a China Unicomtól. A bizottság egyúttal megtagadta az engedélyt egy harmadik kínai állami szolgáltatótól, a China Mobile-tól.

A kínai kormány elmondta: lépéseket tesz vállalatai megvédése érdekében, de egyelőre még nem jelentett be semmiféle megtorló intézkedést.

A szóban forgó telekommunikációs vállalatok szerepelnek az amerikai kormány feketelistáján, amely a Pentagon szerint katonai célú fejlesztésekben részt vevő entitásokat összesíti. A listázottak között van egyebek között állami kézben lévő olajcég, mikrochip-ellátó, valamint építőipari, hajóépítési és űrkutatási vállalat.

Öt tényező, mely véget vethet Kína felemelkedésének

Sokan kongatják a vészharangokat Kína felfelé törése kapcsán. Vajon milyen bel- és külpolitikai tényezők vethetnek véget Kína felemelkedésének? Zsiros Egon írása.