Listázzák a szexuális visszaéléssel vádolt rabbikat

A konzervatív Rabbinikus Közgyűlés úgy döntött, hogy így próbálnak meg küzdeni a zsidó közösségek tisztaságának fenntartásáért.

Szexuális zaklatás, vegyes házasságok jóváhagyása – ilyen és ehhez hasonló cselekedetek miatt került fel eddig több rabbi neve is arra a nyilvános listára, amit nemrég tett közzé a konzervatív Rabbinikus Közgyűlés (Conservative Rabbinical Assembly) saját honlapján.

A The Jewish Telegraphic Agency cikke szerint a lépés része annak a küzdelemnek, amit a mozgalom vív egy ideje a vallási vezetés etikai visszaéléseivel szemben – különösen a szexuális zaklatások esetében. A szervezet áprilisban látott hozzá a rabbikra vonatkozó magatartási kódex frissítéséhez és a múltbeli történések részletes áttekintéséhez.

A nyilvánosan elérhető listán eddig kilenc zsidó vezető nevét tették közzé. A részleteket nélkülöző eseteket három csoportba sorolták.

A megnevezett rabbik közül öten „etikai szabálysértést” követtek el (közülük három főt korábban szexuális visszaéléssel vádoltak).

A leírások szerint három további vezető sértette meg a mozgalom szabályait – közülük ketten a múltban arról tettek bejelentést, hogy hajlandóak vegyes házasságok megkötésére. Továbbá egy rabbi „verbális szexuális visszaélés” miatt kapott átmeneti felfüggesztést.

A honlapon olvasható információk szerint a lista kizárólag a 2004 utáni esetekkel foglalkozik, és azok a kitiltott rabbik sem szerepelnek rajta, akik már elhunytak.

A Rabbinikus Közgyűlés előre elismerte, hogy a lista nem teljes, és számos esetre valószínűleg sosem fog fény derülni – tekintettel arra, hogy a társadalom gyakran az elkövetőket részesíti védelemben.

Ugyanakkor a szervezet vezetője szerint az intézkedés több szempontból is fontos jelentőséggel bír.

„A magatartási szabályzatot megsértők neveinek közzététele még egy lépés a transzparencia irányában tett elkötelezettségünk mellett”

– szögezte le nyilatkozatában Daniel Pressman rabbi, a szervezet etikai bizottságának vezetője.

Újabb nő vádolja szexuális zaklatással Simon Peresz néhai izraeli elnököt

Egy héttel ezelőtt Colette Avital, a Munkapárt volt képviselője, aki Peresszel dolgozott együtt a külügyminisztériumban, hasonló állításokat tett a Haaretz-nek nyilatkozva.