Jelentős összeggel támogatja az izraeli állam a reform mozgalmat

A Behadréj Harédim ultraortodox lap beszámolója szerint megállapodás született a reform és a konzervatív csoportok finanszírozásáról az állami költségvetésről szóló vasárnap délelőtti kormányülésen.

A jelenlegi kormány megalakulásakor, a múlt nyáron hozták létre a „Hajáhádut Hamit-hadeset” („korszerű judaizmus”) osztályt a volt a diaszpóraügyi minisztérium keretein belül. Az új részleget most arra használják, hogy hatalmas, nem kevesebb, mint 40 millió sékelt (majdnem 4 milliárd forint) költsenek a reform- és konzervatív csoportokba, különféle projektjeik finanszírozására.

Ennek a finanszírozásnak a pontos célja egyelőre nem ismert, bár a korábbi tapasztalatok alapján joggal feltételezhető, hogy olyan tevékenységek finanszírozására szolgálnak majd, mint a néhány tucatnyi „Women of the Wall” aktivisták havonta megtartott demonstrációi a Siratófalnál.

Ez a költségvetési juttatás az első alkalom arra, hogy a reformcsoportokat hivatalosan is finanszírozza az izraeli kormány, és a Liba Center szerint a tradícionális judaizmus elleni támadás új szintjét jelenti. A Liba Center egy olyan civil szervezet, amelynek célja az autentikus judaizmus megőrzése a nyilvánosságban és küzdelem a reformcsoportok térnyerése ellen.

Meir Porush, az Egyesült Tóra Judaizmus ultraortodox ellenzéki párt képviselője a hírre reagálva úgy fogalmazott:

„A jelenlegi kormány folytatja destruktív politikáját minden ellen, ami szent, és támogatja azokat a reformszervezeteket, amelyek spiriutális holokausztot hirdetnek a zsidó nép ellen, hiszen tevékenységük által számtalan zsidó eltűnik asszimiláció vagy vegyes házasság révén.”

Az egész világon egyedülálló pecsétnyomót találtak a Siratófalnál

Az ovális alakú pecsétnyomót lila színű ametisztből faragták, hossza 10 milliméter, szélessége 5 milliméter, vastagsága 7 milliméter.