Izrael is felveszi a küzdelmet a klímaválsággal

A 15 milliárd sékelt különítettek el a környezetvédelmi minisztérium stratégiájának végrehajtása, amely Izrael alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállását célozza meg. Mindezt pár héttel a glasgow-i ENSZ éghajlatváltozásról szóló csúcstalálkozója előtt, amelyet sokan a globális felmelegedés elleni küzdelem utolsó esélyének tekintenek – írja a Ynet.

A 100 lépésből álló, 15 milliárd izraeli sékelbe kerülő kezdeményezés többek között magában foglalja az ország energiahatékonyságának növelését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését mind az iparban, mind a helyi hatóságok részéről, az elektromos tömegközlekedésre való átállást, valamint a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését.

Ez lenne az első alkalom, hogy a globális klímaválság bekerül a Nemzetbiztonsági Tanács többéves helyzetértékelésébe.

„A kormány nem először hallja a klíma szót”

– mondta Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter.

„Ez egy rendezett és költségvetésbe foglalt kormányzati kezdeményezés, amely az energia és a közlekedés területein kezdődik… és azzal végződik, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács az ország történetében először elismeri a klímaválságot”

– mondta Zandberg.

Így teszi Izrael virágzóvá a sivatagokat

A modern izraeli mezőgazdaság fejlődése szorosan kapcsolódik a cionista mozgalomhoz és a 19. század végi zsidó bevándorláshoz.

A kezdeményezésről szóló kormányzati szavazásra pár héttel az ENSZ glasgow-i klímacsúcstalálkozója előtt kerül sor, amely Zandberg elismeri, hogy „katalizátorként” hatott a terv előterjesztésére.

„Glasgow-t tekintjük az utolsó esélyünknek arra, hogy tegyünk valamit, és ne csak várjunk a katasztrófára”

– tette hozzá a miniszter.

Izrael a közelmúltban új vízügyi megállapodást írt alá Jordániával, amellyel a zsidó állam számos környezetvédelmi kérdésben folytat kiterjedt tárgyalásokat.

Izrael két tucat másik országgal együtt csatlakozott az Egyesült Államok és az EU által vezetett erőfeszítéshez, amelynek célja, hogy 2030-ig 30%-kal csökkentsék a metánkibocsátást, amely a szén-dioxid után a klímaváltozás legnagyobb kiváltója.

Borítókép: Water Alternatives Photos/Flickr

Rabbik és zsidó vezetők szólaltak fel a klímaváltozás ellen

Ötszáz rabbi és zsidó vezető levélben szólítja fel a világot arra, hogy tegyenek lépéseket a Föld megőrzése érdekében.