Sojgu: A NATO fokozatosan gyűjti össze az erőit a határainkon

Az orosz védelmi miniszter azzal vádolta meg szombaton a NATO-t, hogy a szövetség fokozatosan vonultatja fel az erőit az orosz határok közelében, és nem hajlandó egyenlő partnerként megvitatni Moszkvával az európai biztonság kérdését.

    Szergej Sojgu megjegyzése a legutóbbi fejlemény, amely az Oroszország és a NATO között élesedő feszültségre utal, annak nyomán, hogy az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei csütörtökön új tervben állapodtak meg egy esetleges többfrontos orosz támadás elleni védelemről.

Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes pedig az NTV orosz televíziónak kijelentette, hogy az észak-atlanti szövetség ma ugyanabban a helyzetben van, mint 1949-ben: de facto a hidegháború mintájára él, az úgynevezett „keleti veszély” elhárítására irányítja a fő erőfeszítéseket.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter az „elrettentés egyik módjának” nevezte a tervet, de a Kreml azt hangoztatta, hogy az valójában megmutatta: Moszkvának joga volt korlátozni kapcsolatait a NATO-val. Oroszország bezárta a NATO mellé akkreditált diplomáciai képviseletét, majd a szövetség moszkvai képviseletét egy héttel azután, hogy a NATO kémkedés vádjával kiutasított nyolc orosz állampolgárt.

    „A NATO fokozatosan gyűjti össze az erőit a határainkon, miközben Oroszország katonai elrettentésére szólít fel”

– idézte az Interfax Sojgu közleményét, aki a részletekre nem tért ki.

Az oroszok szerint Washington és a NATO fokozza a feszültséget Európában

Az orosz védelmi miniszter szerint Amerika szítja az ukrán nacionalizmust is.

Az orosz védelmi miniszter hangsúlyozta,  hogy Európa biztonságának kölcsönösnek kell lennie, olyannak, amely nem  sértheti Oroszország érdekeit.

    „A NATO azonban nem kész egy egyenjogú párbeszédre erről a kérdésről”

– mondta Sojgu, aki utalt arra is, hogy a NATO afganisztáni elrettentési terve katasztrófával végződött, amivel most az egész világnak szembe kell néznie”.

Borítókép: NATO North Atlantic Treaty Organization/Flickr

Összerúgta a port a NATO és Oroszország

Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét.