Újabb titkos dokumentumok kerülhetnek nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosságról

John F. Kennedy-t 58 évvel ezelőtt ölték meg, de az amerikai kormányzat az esetről tárolt dokumentumok egy részét még mindig nem hozta nyilvánosságra. Bidennek hamarosan döntenie kell a titkosítás feloldásáról – írja az Intercept. 

Mikor Donald Trump négy évvel ezelőtt a titkosítás feloldásának határidejével szembesült, nemzetvédelmi okokra hivatkozva elhalasztotta a dokumentumok feloldását. Bár Trump több ezer dokumentumot feloldott, az anyagok egy részének nyilvánosságra hozatalát négy évvel elhalasztotta. Ez most fog lejárni.

A JFK Records Act-et 1992-ben fogadta el a Kongresszus, amely kimondta, hogy a Kennedy-gyilkosság titkosított iratait nyilvánosságra kell hozni. 29 évvel később a Kongresszus szándékát a különböző kormányzati szervek blokkolják, különösen a CIA, amelyhez a titkosított dokumentumok 70%-a tartozik.

A dokumentumok közül vannak olyan, már elérhető oldalak, amelyeken mindössze egy szó van kitakarva.

Kennedy-t 1963. november 23-án gyilkolták meg, mikor autóval áthaladt Dallas városán. Másfél órával később már le is tartóztatták a feltételezett gyilkost Harry Oswaldot, aki tagadta a vádakat. Másnap Oswaldot élő adásban lőtte le Jack Ruby éjszakai mulató tulajdonos. Kennedy halálának körülményei azóta is vita tárgyát képezik.

John Tunheim bíró vezetett azt a civil bizottságot, amely az 1990-es években több, mint 300 ezer dokumentum titkosítását oldotta fel. A bíró felszólította Bident, hogy tárják nyilvánosság elé a maradékot.

Miért tartanák vissza őket? Nem gondolom, hogy lenne bármi okuk rá, hogy védelmezzék a dokumentumokat” – mondta Tunheim.

A legérzékenyebb Kennedy titkok elsősorban az USA kubai akcióját érintik. Oswald támogatója volt annak a egyetemi csoportnak (FPCC: Fair Play for Cuba Committee) ami kiállt Fidel Castro mellett. A kilencvenes években feltárt dokumentumok szerint a CIA megcélozta a csoportot.

Egy szakasza a Northwoods-hadműveletnek, amely a Pentagon titkos terve volt Kuba elfoglalására a mai napig ki van takarva. A terv szerint Amerika meg akarta buktatni a kommunista kormányt és egy USA-barát vezetést helyezett volna a helyére.

Biden október 26-án dönthet a titkosítások feloldásáról.

„Talán le kéne bombáznunk Damaszkuszt?” — új iratok titkosítását oldották fel a jom kipuri háborúról

Az izraeli védelmi minisztérium feloldotta az 1973-as háború kormányüléseinek jegyzőkönyvét.