A francia kormány háborút hirdetett a progresszív ideológiák ellen

Ha lesz ellenszere a „woke vírusnak”, azt a franciák fogják feltalálni – jelentette ki a francia oktatási miniszter. A lépésnek köze lehet Zemmour egyre növekvő népszerűségéhez. 

Emmanuel Macron kormánya a „wokeizmus” elleni harccal próbál támogatókat szerezni – írja a Politico.

Múlt héten egy új állami kutatóintézet megnyitóján az egyik felszólaló arról beszélt, hogy ma egy új importált vírus ellen kell küzdeni, ami azonban nem Kínából jött, hanem az Egyesült Államokból.

„Az országunkat célozta meg a woke mozgalom – jelentette ki Pierre Valentin, a Le Laboratoire de la République szakértője. – Ha van vakcina a woke vírus ellen, akkor az francia lesz és ezt a mozgalom vezetői is tudják.”

Az új intézetet a francia oktatásügyi miniszter vezeti Jean-Michel Blanquer, és többek között az a kitűzött célja, hogy harcoljon az Amerikából importált progresszív ideológiák ellen.

„A Köztársaság teljesen szembe megy a „woke” ideológiával – mondta Blanquer a Le Monde-nak adott interjúban. – „Az Egyesült Államokban ez az ideológia olyan reakciót provokált, ami Donald Trump felemelkedéséhez vezetett. Franciaország fiataljainak meg kell ettől menekülniük.”

Woke-izmus, a korunk gonosza

Még a kínai apparátus sem tudott gonoszabb, hátborzongatóbb módszert kitalálni az Egyesült Államok elpusztítására.

Hat hónap van az elnökválasztásig, ahol Emmanuel Macronnak potenciálisan szembe kell néznie az egyre népszerűbb Eric Zemmourral, akit sokan a francia Donald Trumpnak neveznek.

A kutatóintézet felállítása a legutóbbi lépése a „wokeizmus” elleni kampánynak, amely egyben a francia-típusú szekularizmust szeretné terjeszteni. Szeptemberben az oktatási minisztérium online kampányt indított a szekularizáció népszerűsítése mellett. Tavaly 100 akadémikus nyílt levélben támogatta Blanquer-t és kritikát fogalmaztak meg az amerikai kampuszokról importált ideológiákkal kapcsolatban.

A francia szekularizmus vagyis a „la laïcité” a politikai osztály jelentős része szerint egy igazán egalitárius idea. A kormányzat szerint ugyanis nem elég támadni a woke ideákat, hanem alternatívát is kell nyújtani.

„Mindig csak védekező állásban vagyunk a woke teóriákkal szemben” – nyilatkozta Aurore Bergé, a kormánypárt parlamenti képviselője – „azonban mi a saját modellünket szeretnénk reklámozni.”

Bergé elmondása szerint a francia egyetemeken is egyre erősebb a baloldalra való tolódás.

Franciaországban nem használatos a „kisebbség” kifejezés, és ezért nem is támogatják a pozitív diszkriminációt.

A felmérések szerint Franciaországban jelentős a munkahelyi diszkimináció a fekete munkavállalókkal szemben. Bergé szerint azonban nem szabad egy olyan nézetet hirdetni, amely az embereket nem egyénenként kezeli, hanem lecsupaszítja őket az etnikumukra.

„A diszkrimináció elleni harc mindenkit érint, nem csak azokat az embereket, akik a diszkrimináció áldozatai. Ma az a veszély fenyeget, hogy egyre megosztottabbak lesznek a társadalmak, amely következtében az emberek visszatérnek a közösségeikbe, és a francia állampolgárok valódi vagy vélt eredetük rabjaivá válnak” – mondta Bergé.

Fotó: Pierre Herman/Unsplash

Itt a francia Trump — Európa technokratái nem ússzák meg a következő francia forradalmat

Eric Zemmour, jobboldali író félrelökte Le Penéket, és komoly kihívást jelenthet Macron elnök számára a jövő évi elnökválasztáson – írja Douglas Murray.