65%-al csökkent a legális abortuszok száma Lengyelországban

Azonban aranykorát éli az „abortusz-turizmus”, a lengyel nők a környező országokba utaznak a terhességük megszakításáért. 

2020 október 22-én a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy nem végezhetnek az orvosok abortuszt abban az esetben, ha a magzat beteg, mivel ez alkotmányellenes. A döntés a legális abortuszok 90%-át érintette – írja a Notes from Poland lengyel híroldal.

A döntés 2021 januárjában lépett érvényben, de a lengyel kórházakban, már 2020 végén elkezdődött az abortusz időpontok lemondása.

Hivatalos adatok csak 2022 közepére várhatóak, azonban a Nemzeti Egészségügyi Alap adatai szerint augusztusig 65%-al csökkent a magzatelhajtások száma. Lengyelországban a szigorú törvények miatt eddig is csak évi 1000 abortuszt végeztek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy alacsony lenne a tényleges abortuszok száma az országban.

Az abortuszjogi aktivisták adatai szerint évi több tízezer abortuszt végeznek el lengyel nőkön vagy illegálisan vagy pedig külföldön.

A Women Help Women nevű abortusz-párti szervezet például beszámolt róla, hogy 18 ezer abortusztablettát küldtek postai úton Lengyelországba.

Az Abortusz Határok Nélkül elnevezésű hálózat pedig elmondásuk szerint 34 ezer lengyel nőnek segítettek, hogy véget vessenek a nem kívánt terhességüknek.

Múlt hónapban a belga kormány 10 ezer eurót adott a szervezetnek, hogy ezzel segítse a lengyel nők abortuszhoz való jutását. A belga kormányzat állítása szerint az „abortusz alapvető emberi jog.”

A konzervatív lengyel kormányzat mindent meg tesz, hogy megakadályozza a tiltás kikerülését, azonban jogilag nem tudja szabályozni, hogy a lengyel nők külföldön abortálják a magzatukat. A kormány azokat a szervezeteket támadná, akik a nők kijutásában segédkeznek.

A felmérések szerint a lengyel nők többsége ellenezte a szigorítást annak ellenére, hogy a lengyel társadalom jelentős része gyakorló katolikus. A döntés hatalmas tömegtüntetéseket eredményezett.

Fotó: Unsplash

Erőltetett megtermékenyítéssel állítaná meg Kína a demográfiai katasztrófát?

Kína bármire képes lehet, hogy elkerülje a demográfiai összeomlást, amely a teljes fejlett világot fenyegeti – írja Peter Franklin az UnHerd hasábjain.