Három reform rabbit is letartóztattak a New York-i klímatüntetésen

A BlackRock, New York-i befektetési alapkezelő cég manhattani székhelyénél tartott tüntetés, amelyet a Jewish Youth Climate Movement (Zsidó Ifjúsági Klímamozgalom) szervezett a GreenFaith vallásközi szervezet támogatásával, azt követelte, hogy a cég állítsa le a fosszilis tüzelőanyag-ipart finanszírozó vállalatokba történő befektetéseket, és szakítsa meg kapcsolatait azokkal a vállalatokkal, amelyek többek között az Enbridge, Inc., a Formosa Plastics és a Shell vállalatokat támogatják.

A Times of Israel beszámolója szerint a letartóztatottak között volt Rachel Timoner és Stephanie Kolin rabbi a brooklyni Park Slope-i Beth Elohim Kongregációból, valamint Rachel Kahn-Troster rabbi, a Vallásközi Vállalati Felelősségvállalási Központ alelnöke.

A Jewish Youth Climate Movement által szervezett tüntetés azt követeli, hogy a cég szakítsa meg kapcsolatait a fosszilis tüzelőanyag-ipart finanszírozó vállalatokkal; 6 tizenévest is őrizetbe vettek.

„A judaizmus legfőbb prioritása az életmentés” – mondta Timoner egy nyilatkozatában. „A zsidó fiatalok, akik ma vezetnek minket, megértik, hogy élet-halál helyzetben vagyunk, hogy most kell megválnunk a fosszilis tüzelőanyagoktól, hogy életeket menthessünk.”

A Zsidó Ifjúsági Klímamozgalom, amelyet a Hazon zsidó környezetvédelmi csoport alapított 2019-ben, az a Gen Z vezette mozgalom, amely a klímaváltozás és a környezeti igazságtalanság elleni küzdelemnek szenteli magát zsidó szemszögből.

A tüntetés egyike volt annak az 500 megmozdulásnak, amelyre 41 országban október 17-18-án került sor a Greenfaith által szervezett „Faiths 4 Climate Justice” kampány részeként. A kampányt két héttel az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP26) előtt rendezték meg, amelyet a skóciai Glasgowban tartanak október 31-ével kezdődően.

Az aktivisták kifejezetten felszólították Larry Finket, a BlackRock 1988 óta működő alapítóját és vezérigazgatóját, hogy „álljon ki zsidó értékei mellett, és vessen véget a BlackRock által a fosszilis tüzelőanyag-ipar finanszírozásának, és vessen véget az emberi jogok megsértésének” – áll a sajtóközleményben.

„A BlackRock a világon a legnagyobb finanszírozója a klímapusztításnak. Itt az ideje, hogy Larry Fink felnőjön a szavaihoz, és megváljon a fosszilis tüzelőanyag-ipartól, és véget vessen a BlackRock emberi jogi jogsértéseinek” – mondta Morgan Long, az esemény egyik szervezője.

Fink egy 2021-es „levélben a vezérigazgatóknak” azt mondta, hogy a BlackRock lépéseket tesz annak biztosítására, hogy az ügyfelei által befektetett vállalatok „egyrészt mérsékeljék az éghajlati kockázatot, másrészt figyelembe vegyék a nettó nulla átmenet által kínált lehetőségeket”, azaz 2050-ig nem bocsátanak ki több szén-dioxidot, mint amennyit eltávolítanak a légkörből.

Reform zsidó szervezet küzd a körülmetélést elutasítók elfogadtatásáért

A Bruchim nevű reform-zsidó csoport szerint sokan keresik a zsidó szövetséghez való csatlakozás más lehetőségét