Elhunyt a kis Alta Fixsler, miután lekapcsolták a létfenntartó gépekről

A manchesteri kislány a szülők hosszas jogi csatározásának középpontjában állt, hogy életmentő gépeken tartsák, vagy Izraelbe szállítsák további gondozásra.

A 2 éves Alta Fixsler hétfőn hunyt el, amikor a szülei hosszas, de végül hiábavaló jogi csatározását követően lekapcsolták az életfenntartó berendezéseket – közölte a család. A szomorú hírről a The Times of Israel számolt be.

„Szomorú hír, a kis Alta Fixsler életfenntartó berendezését ma délután lekapcsolták, és a szeretetházban hunyt el, szülei mellett” – közölte a szülők, Chaya és Abraham Fixsler képviselője.

Fixslert az angliai Manchesterben palliatív ellátásban kezelték, mivel a születésekor elszenvedett agykárosodás miatt orvosi segítség nélkül nem tudott lélegezni vagy enni.

Azután kapcsolták le az életfenntartó készülékeket, hogy a brit legfelsőbb bíróság az év elején úgy döntött, hogy ez a beteg „elsődleges érdeke”, mivel „nincs kilátás a gyógyulásra”.

A bíróság elutasította a manchesteri ultraortodox közösséghez tartozó szülők fellebbezését is, hogy a kislány Izraelbe mehessen kezelésre.

A Fixsler ellátásáért felelős Manchester University NHS Foundation Trust ügyvédei azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés csak még több kellemetlenséget okozna neki, mivel nincs esélye a javulásra.

A Legfelsőbb Bíróság májusi ítéletében Alistair MacDonald bíró azt mondta, hogy a kisgyermek Izraelbe történő átszállítása „további fájdalmaknak és kellemetlenségeknek tenné ki Altát az átszállítás során, orvosi haszon nélkül, olyan körülmények között, amikor minden fél elfogadja, hogy az Alta számára jelenleg rendelkezésre álló kezelési lehetőségek nem nyújtanak kilátást a gyógyulásra”.

Az ultraortodox Hamodia újság szerint Fixsler a szüleivel volt, akik megcsókolták, amikor levették a gépről. Egy minján, vagyis férfiakból álló kórus is körülvette az ágyát, akik együtt imádkoztak a szülőkkel.

A lap szerint Alta még 90 percig élt a gépek kikapcsolását követően.

Júniusban Reuven Rivlin, akkori izraeli elnök egyenesen arra kérte Károly herceget, hogy avatkozzon be az ügyben, „súlyos és sürgős humanitárius jelentőségű ügynek” nevezve azt.

„A lány szüleinek, akik hívő vallásos zsidók és izraeli állampolgárok, szívbéli kívánsága, hogy lányukat Izraelbe hozzák” – írta Rivlin. „Vallási meggyőződésük egyenesen ellenzi az orvosi kezelés leállítását, amely meghosszabbíthatná az életét, és intézkedtek a biztonságos átszállításáról, illetve a további kezeléséről Izraelben” – tette hozzá.

Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője szintén felvetette a kérdést a Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott múlt havi találkozóján.

Schumer a Hamodiának elmondta, hogy elítéli a brit döntést.

„Imáimat és támogatásomat fejezem ki a Fixsler családért ezekben a nagyon nehéz időkben. Alta emléke legyen áldott” – mondta Schumer. „Továbbra is úgy vélem, hogy az itt követett politika több szempontból is helytelen volt, és sajnálom, hogy a brit hatóságok nem hallgattak a többszörös, jogilag és erkölcsileg is megalapozott kéréseinkre”.

A jelentések szerint a hétfőn késő este Manchesterben tartott gyászszertartás után a kislányt Izraelbe viszik eltemetni.