Sálom cháver! – 26 éve gyilkolták meg Rabint

Az izraeli szélsőséges, Jigál Ámir által meggyilkolt egykori miniszterelnök tiszteletére tartott ünnepségsorozat első állomása Jichák Herzog államelnök rezidenciája lesz hétfő délután, amelyen részt vesz Benny Ganz védelmi miniszter, Árát Báron, legfelsőbb bíró és Enesz Ginburg, a Kneszet alelnöke is. Az állami főünnepségen beszédet mond Naftali Bennett miniszterelnök mellett Dalia Rabin, Jichák Rabin lánya is.


A Knesszet hétfőn 17 órakor különleges ülést tart majd, melyen részt vesz Eszter Hayut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Rabin családja, az előadók között lesz Mickey Levy, Ganz, Bennett, Kneszet -szónok, Yair Lapid külügyminiszter, Benjamin Netanyahu ellenzéki vezető, Merav Michaeli közlekedési miniszter és Gideon Száár igazságügyi miniszter .

Az rendezvényeket vasárnap az izraeli hadsereg-előkészítő programok tanácsa által készített ünnepséggel kezdték, a résztvevők között volt Naftali Bennett miniszterelnök, Dalia Rabin, Jákov Ariel rabbi, Juli Tamir professzor, Eliaz Cohen költő és Tehila Friedman parlamenti képviselő.

„Jichák Rabin meggyilkolása nemzetünk és államunk életének egyik legformálóbb és legnehezebb eseménye volt” – mondta Bennett az ünnepségen.

„Rabin meggyilkolása többet tanított nekünk, mint egy kicsit, és több mint kicsit változtatott meg bennünket” – mondta. „Társadalomként megtanultuk, mennyire veszélyes lehet az uszítás és a gyűlölet.”

„De tanultunk egy másik leckét is, ami veszélyt jelent az egész lakosság rágalmazására, és mennyire károsak lehetnek az előítéletek” – mondta.

“A gyilkosság után vettem vissza a kipát a fejemre- vallotta be. „Abban az időben, amikor századparancsnok voltam a különleges erők Maglan egységében, emlékszem a vallásos cionista közösségre irányuló nehézségekre. Pontosan ezért tettem vissza a kipát a fejemre. Ez a személyes válaszom volt, és kijelentés egyben: Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy közelebb hozzuk az embereket, eltávolítsuk az akadályokat és ösztönözzük az egységet. Egy nemzet vagyunk. Ezek nem hangzatos kijelentések, hanem az előjogunk” – zárta szavait Bennett.

A megemlékezés hivatalos napja hétfő, az állami szertartást a jeruzsálemi Herzl-hegyen tartják. Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető bejelentette, hogy nem vesz részt azon, annak ellenére, hogy a korábbi ellenzéki politikusok hagyományosan részt vettek az ünnepségen.

Izrael nem hagyhatja figyelmen kívül Kína fenyegetését a szabad világra nézve

Bármennyire is álmodozik arról, hogy megszabadul az amerikaiaktól, Izrael mégis egy olyan demokrácia, amelynek sorsa végső soron a Nyugat biztonságához van kötve.