Károly herceg és a zöld elitizmus, avagy miért akarnak az arisztokraták zöld forradalmat?

A környezetvédők egy része visszafordítaná az idő kerekét. Nem csoda ha a hercegek és az arisztokraták nagyon támogatják ezt.

Az Egyesült Királyság trónörököse már megint elkövette a hibát, hogy beleavatkozott a politikába, mikor nem ez lenne a szerepe – írja Paddy Hanman a Spiked oldalán. Ahogy egyre növekszik a káosz a brit utakon egy új interjút adott ki a BBC Károllyal, amelyben szimpátiáját fejezte ki a forgalmat megakasztó zöld tüntetők iránt.

Az interjúban Károly elmondta, hogy teljesen megérti a klímaaktivistákat. A ripoter afelől tudakozódott, hogy mi a véleménye Greta Thunbergről.

„Ezek a fiatalok úgy érzik semmi nem történik, természetes, hogy frusztrálja őket, hogy mások elpusztítják a jövőjüket” – mondta a trón várományosa.

Károly teljesen nem állt a tüntetők mögé, nem gondolja, hogy jó ötlet az utak eltorlaszolása, de nyilvánvalóvá tette, hogy a motivációjukkal egyetért.

A walesi herceg a cikk szerint el van szakadva a realitástól, hiszen fényűző kastélya kertjében regél arról a riporternek, hogy a környezet megmentése érdekében már kevesebb húst fogyaszt. Sőt átalakította 50 éves Aston Martinját, hogy ne benzinnel menjen, hanem fehér borral. A herceg kiváló példája az elitista környezetvédőknek.

Nem csak Károly az egyetlen arisztokrata, aki környezettudatosságtól papol. Marie-Esméralda belga hercegnőt 2019-ben letartóztatták amiért részt vett egy klímatüntetésen. Tavaly Lady Dido Berkeley a betonon fekve tüntetett a klíma miatt. Tamsin Omond az Extincton Rebellion egyik alapítója egy baronet unokája.

A hercegek és az arisztokraták ugyanazokban a körökben mozognak, mint a zöldek. Azok a változások, amelyeket a klímaaktivisták követelnek katasztrofálisak lennének a tömegek számára. A gazdagoknak nem kell aggódniuk, hogy elvesztik az állásukat a zöld politika következtében.

A zöld-arisztokraták egyfajta iparosodás előtti idillre áhítoznak. Egy feudális utópia, ahol nincs tömeggyártás és fogyasztói kultúra.

Greta Thunberg nemrég az ipari forradalmat támadta és azt állította a briteknek történelmi bűne a klíma válság elkezdése.

A cikk szerint az ipari forradalom nem katasztrófa volt, hanem milliók számára tette lehetővé a felemelkedést. Gazdaságot hozott és megszüntette a feudális rendet, amely elnyomás alatt tartotta a lakosság jelentős részét.

A környezetvédelem egyfajta ellen forradalom lett, a modernizmus eredményeit fordítanák vissza. Nem csoda, ha a trónörökös támogatja ezt.

Szegény gazdagok – Harry és Meghan a királyi család ellen

Kérdés, hogy egy olyan korban, ahol mindent értéktelennek ítélnek, ami a múlthoz tartozik, meddig maradhat életben a botrányoktól sújtott brit monarchia? Hajdú Tímea írása.