A nyugati egyetemeken a diákokat antiszemitizmussal és az Izrael-ellenességgel mérgezik

A holnap vezetőinek elméit a világ egyetemein csiszolják. Mégis, ezeket a diákokat sok nyugati egyetemen antiszemitizmussal etetik. Ez az egyik legnagyobb veszély, amellyel a zsidó világnak szembe kell néznie — írja véleménycikkében Gideon Falter a The Jerusalem Post hasábjain.

Nemcsak szélsőséges diákaktivisták mérgezik társaik elméjét. A legveszélyesebb uszítás néha az oktatók irányából jön. Egy professzor befolyása úgy tűnhet, hogy legitimitást ad antiszemita csoportoknak, egyéneknek vagy eszméknek.

Nem tudok jobb példát erre a mérgező koktélra, mint a Bristoli Egyetem professzorát, David Millert, akit e hónap elején rúgtak ki – ritka eset, hogy egy brit akadémikust ismételt antiszemita megjegyzéseket követően elbocsátanak.

Miller a zsidóellenes összeesküvés-elméletek megszállottja, és az órái riasztották a zsidó hallgatókat. A „Hatalmasok ártásai” című kurzuson Miller például a „cionista mozgalmat” vádolta a muszlimok elleni gyűlölettel, amelyet az Egyesült Királyságban egy kifinomult zsidó összeesküvés támogat.

Azt is állította, hogy a Munkáspárt új vezetője „pénzt kap a cionista mozgalomtól”, miközben Miller maga is a Munkáspártból antiszemitizmus miatt kizárt magas rangú személyiségek társaságában tölti idejét, és az ellenük felhozott zsidóellenes rasszizmus vádjait „boszorkányüldözésnek” nevezte.

A Miller ellen az egyetemhez intézett korábbi panaszok süket fülekre találtak.

Egy februári Zoom beszélgetés során azonban Miller ismét átlépte a határt, amikor a „cionista mozgalmat” „a világbéke ellenségének” nevezte. Hozzátette, hogy a zsidó diákok, mivel cionisták, „bátorítják az iszlamofóbiát és az arabellenes rasszizmust”, és hogy a cionizmussal kapcsolatban állókat, beleértve a saját campusán lévő zsidó diákokat is, „közvetlenül célba kell venni”.

Miller munkáltatója, a Bristoli Egyetem egyre nagyobb nyomás alá került a zsidó közösség részéről, amelyet az intézmény elhúzódó és láthatóan véget nem érő nyomozása frusztrált. A zsidó hangokhoz több száz prominens akadémikus és politikus csatlakozott.

Miközben a zsidó közösség és szövetségesei jogos felháborodásukat fejezték ki, Bristol nem cselekedett. Túl sokáig így reagáltak az egyetemi adminisztrációk az intézményi antiszemitizmusra.

A Campaign Against Antisemitism (Kampány az antiszemitizmus ellen) elhatározta, hogy ezúttal másképp lesz. Szervezetünk régóta úttörő szerepet játszik az innovatív jogi megoldások kidolgozásában, és elkezdtük előkészíteni a terepet egy esetleges jogi kihíváshoz.

Azonnal összehívtuk annak a jogi csapatnak egy részét, amely a Munkáspártnak az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsághoz történő, mérföldkőnek számító beadványán dolgozott – az Asserson Ügyvédi Irodát és Derek Spitz ügyvédet -, és bevontuk Benjamin Gray munkaügyi szakjogászt is. A körülmények hasonlóak voltak a Jeremy Corbyn alatti Munkáspárthoz: szemtelen antiszemitizmus és egy olyan intézmény, amely úgy gondolta, hogy nem lehet cselekvésre kényszeríteni.

Zsidó diákok egy kis csoportjának volt bátorsága, hogy előálljon.

Képzeljük magunkat az ő helyzetükbe: Azért jársz egyetemre, hogy tanulj, és jól érzed magad, és hirtelen találkozol egy olyan emberrel, mint Miller, és azzal a kérdéssel kell szembenézned, hogy bepereld-e a saját intézményedet, csak hogy megvédd a jogaidat.

Jogi csapatunkkal együtt azonosítottunk egy lehetséges követelést az egyetemmel szemben, amiért ellenséges környezetet teremtett a zsidó diákok számára azáltal, hogy továbbra sem vonta felelősségre Millert, és mert maga is megszegte a diákokkal kötött szerződésében foglalt sokszínűség és befogadás feltételeit.

A tavaszi előzetes levelezést követően a nyár folyamán megindult a jogi eljárás. Az egyetem tehát tudta, hogy bármit is állapít meg a belső vizsgálata, a tények bíróság elé kerülnek.

Alig egy hónappal később Millert kirúgták.

Az ügy volt szervezetünk legújabb lépése az egyes zsidó diákok jogainak védelmében. Úgy gondoljuk, hogy az egyetemeket és a diákszövetségeket határozottan felelősségre kell vonni, ha nem védik meg a zsidó diákokat, vagy ha megengedik az oktatóknak, hogy diszkriminálják vagy zaklassák őket.

A hősök itt azok a diákok, akik előléptek. Zsidó közösségként kötelességünk megmutatni nekik, hogy ha kiállnak az elveik mellett, akkor nem maradnak egyedül. Össze kell fognunk a diákjaink érdekében, és készen kell állnunk arra, hogy szolidaritásunk alátámasztására jogi lépéseket tegyünk.

Ezért Miller bukása a legfontosabb lecke, amit valaha is tanított.

Íjas terrortámadás Norvégiában

Öt halálos áldozata van a Norvégiában íjjal elkövetett támadásnak, két ember pedig megsebesült, köztük egy szolgálaton kívüli rendőr is — jelentette be a rendőrség csütörtök hajnalban Oslóban.