A világbéke miatt aggódik a tálib külügyminiszter

Az afganisztáni tálib kormány ügyvivő külügyminisztere arra intette a nyugati diplomatákat egy dohai tárgyaláson, hogy az egész világot közvetlenül érintő negatív biztonsági és gazdasági hatása lehet annak, ha szankciókkal gyengítik az új kabuli vezetést.

Amír Hán Muttaki egy kedden késő este kiadott közlemény szerint arra figyelmeztetett, hogy „senkinek sem érdeke gyengíteni az afgán kormányt”, mert az negatívan befolyásolná a világ biztonságát és a gazdasági migrációt.

A tálib mozgalom augusztus közepén döntötte meg az Egyesült Államok támogatását élvező kormány hatalmát. Azóta a helyzet stabilizálását nagyban nehezítik a nemzetközi szankciók: a bankok készpénzhiánnyal küzdenek, az állami tisztségviselők nem kapnak fizetést.

A közlemény szerint Muttaki azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy oldják fel a hatályban lévő szankciókat, és tegyék lehetővé a bankok normális működését, hogy az állam képes legyen fizetést adni az embereknek saját tartalékaiból, illetve nemzetközi pénzügyi segítséggel.

Különösen az európai országokat aggasztja, hogy ha az afgán gazdaság összeomlik, akkor tömegesen kelhetnek útra bevándorlók az országból. Washington és az EU jelezte, hogy hajlandóak Afganisztánban humanitárius akciókat támogatni, de vonakodnak attól, hogy közvetlen támogatást nyújtsanak a táliboknak addig, amíg azok nem garantálják az emberi jogok, különösen a nők jogainak tiszteletben tartását.

Tálib miniszter: Kezelni tudjuk az Iszlám Államot

Az afganisztáni tálib kormány képes az ellenőrzése alatt tartani az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei jelentette fenyegetést — közölte hétfőn Dohában Amír Hán Muttaki afganisztáni ügyvezető külügyminiszter.