Lettország visszatérítést ajánl fel a holokauszt miatt, de tagadja, hogy hibás lenne

A lett parlament 46 millió dollárt fizetett vissza az ország zsidó közösségeinek visszatérítést gyanánt a holokauszt során ellopott vagyonokért, ugyanakkor kitart amellett, hogy nem felelős a náci megszállás során elkövetett atrocitásokért.

A múlt héten fogadta el a lett parlament a holokauszt-visszaszolgáltatásról szóló törvényt, melynek értelmében Riga visszatérítette a zsidó közösségektől korábban ellopott vagyonokat, azonban tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez. A törvény értelmében a holokausztért kizárólagosan a külső megszállókként jelentkező nácik és az őket követő szovjetek a felelősek. A JTA beszámol róla, hogy a megszavazott kártérítés évente 4,6 millió dollárt fog jelenteni a teljes állami költségvetésből egészen 2032-ig. A LETA hírügynökség beszámolója szerint ez a törvény jóvátétel helyett inkább „jóakaratból végrehajtott kompenzációként” tekint magára.

A különböző zsidó közösségek 1992 óta lobbiznak Lettországban az eltulajdonított közösségi tulajdonú vagyon visszatérítéséért. A magántulajdon visszaszolgáltatására vonatkozó igényeket Lettország következetesen elutasította egészen eddig

állítja a specifikusan a visszatérítésekkel foglalkozó szervezet, a Zsidó Visszatérítési Világszervezet.

Lettországban egykoron 70 ezer zsidó élt, azonban a német megszállást követően létszámuk mindössze 200 ezerre zsugorodott — állítja a Jad Vasem, a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékhatósága. A Jad Vasem szerint a helyiek, köztük a lett rendőrség kulcsszerepet játszott a népirtásban, többek közt irreguláris fegyveres csoportokat hoztak létre azon zsidó közösségek megtámadására, akikről úgy vélték kollaborálnak a szovjetekkel. Szerintük tagadni a lettek felelősségét a holokausztban igaztalan és felelőtlen.

A többi kelet-európai országhoz hasonlóan Lettország kormánya is következetesen tiltakozott azon állítások ellen, hogy kormányzati elődjeik, illetve lakosságuk tehetne a holokausztról. A Lettországban népszerű műfajnak tekinthető helyi háborús filmek például rendszeresen áldozatként állítják be a nemzetet, akik nettó elszenvedői voltak a náci megszállásnak.

Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy lettek százai szolgáltak a nácik SS elit katonai haderejének speciális zászlóaljaiban. Az egység veteránjai ráadásul évente tartanak felvonulást Rigában.

(A rigai SS-felvonulás az egyetlen ilyen esemény a világon.)

Évek óta náci rendezvényeknek ad otthont egy népszerű győri szórakozóhelyiség

Győr egyetlen élőzenére szakosodott szubkulturális klubjában, a Dongóban rendszeresen tartanak náci rendezvényeket.