Génmódosított baktériummal keresik a taposóaknákat izraeli kutatók

Az izraeli kutatók minden eddiginél biztonságosabb aknakeresési módszert fejlesztettek ki – írja a hvg.hu. 

Genetikailag módosított baktériumot fejlesztettek ki taposóaknák felderítésére izraeli kutatók – közölte a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI). Az új módszerrel emberek vagy állatok életének kockáztatása nélkül lehet észlelni a taposóaknákat, amelyek a múltbéli háborúk után felderítetlenek maradtak. A HUJI becslése szerint mintegy 100 millió ilyen akna létezik a világon.

A kifejlesztett baktérium észleli az éles taposóaknát, a robbanóanyag pernyéjére reagálva világítani kezd, távolról, például drón segítségével lefotózható, így nem kell az aknamezőre lépni.

A technológia azon az tényen alapul, hogy az aknák nincsenek hermetikusan lezárva, így a robbanóanyagok maradványai kijutnak belőlük és a felette lévő földrétegben felhalmozódnak.

A szakértők az E. coli baktériumot genetikai módosítással képessé tették a kémiai dinitro-toluol (DNT), a TNT robbanóanyag illékony melléktermékének észlelésére. Idővel a DNT-felhő beszivárog az aknát fedő földrétegbe. A baktérium ezt „szagolja” ki és gyorsan észlelhető fényt bocsát ki. A fényhatás érdekében a tudósok az óceánokban természetes úton fényt kibocsátó tengeri baktériumok génjeit használták.

Borítókép: UK Aid/Flickr, brit aknatisztító akció Sri-Lankán

Izrael felfedett egy titkos iráni projektet: mákból akarnak üzemanyagot gyártani

Mordechai Nathansky, vezető izraeli környezetvédő szerint a találmány gyökeresen megváltoztatná a közlekedést.