Közkívánatra, megérkezett a hanukai ruhakollekcióban feszítő játékbaba

Az American Girl népszerű babagyártó cég múlt héten új ünnepi babaruhákat és kiegészítőket adott ki, hogy változatosabbá tegye ünnepi öltözékeit. A gyerekek mostantól különleges ruhákba öltöztethetik babáikat az Eid Al-Fitr, a Diwali, a holdújév, a Kwanzaa és a Hanuka alkalmából is. Az új ünnepi ruhákhoz egy füzet is tartozik, amely elmagyarázza az egyes ünnepek jelentőségét.


A Jewish Telegraphic Agency azt írja, hogy

a hanukai öltözet egy csillogó kék ruhát, ezüst cipőt, fejpántot és egy Dávid-csillag medálos nyakláncot tartalmaz.

A 36 dolláros árú ruhákon kívül a babák rajongói egy hanukai ajándékcsomagot is vásárolhatnak, amely egy menórát, egy Dávid-csillag karkötőt, egy trenderlit és egy hanukai kincset tartalmaz.


Az American Girl az élethű babáiról ismert, amelyek háttértörténete – és a róluk szóló kisregények és filmek sorozata – a világ minden tájára kiterjed és a történelem több időszakában játszódik. A cég 2009-ben adta ki első zsidó babáját Rebecca Rubin néven, akinek története a 20. század eleji Lower East Side-on játszódott. Bár ezt a babát nemrég nyugdíjazták, saját hanukai készlete még mindig kapható, valamint egy sábáti készlet, amely egy teáskannát, süteményeket és egy fonott kalácsot tartalmaz.

Egy középkori kézirat magyarázhatja meg, hogyan kerültek helyükre a holt-tengeri tekercsek

A legújabb kutatások afelé mutatnak, hogy Kumrán egy misztikus zsidó szekta, az esszénusok évente megtartott nagyszabású szertartásának színhelye volt