Hiányptóló könyv jelent meg a vidéki Magyarország zsidó örökségről

Tíz éves munka gyümölcseként, megjelent Cseh Viktor kultúrtörténész Zsidó Örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című hatalmas léptékű munkája. Cseh Viktor a Kol Jákov ortodox hetilap főszerkesztője és az Egység folyóirat főszerkesztő helyettese, továbbá a Zsidó.com és a Neokohn szerzője.

A zsido.com-on megjelent írás tanúsága szerint a kötetet megjelenését támogató Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közleményében hangsúlyozza, hogy Cseh Viktor könyve régi adósságot törleszt:

„A magyar-zsidó történetírás a 19. század vége óta Budapest-központú, és elsősorban az asszimilációs közösségekkel foglalkozik. A vészkorszak után a magyar zsidó emlékezet is Budapest-központú lett. Ez kihatott a mai zsidó közösség mindennapjaira, és a zsidó múlt iránt megnyilvánuló, egyre élénkebb turizmusra is. Kiadványunk ezt kívánja ellensúlyozni: a vidéki magyar zsidó örökséget mutatja be, a vidéki zsidóság múltját és jelenét, a zsidó vallási irányzatok sokszínűségét is láthatóvá téve.”

Toronyi Zsuzsanna könyvajánlójában felidézi azokat az alig ismert falvakat, amelyekben néhány család minden esztendőben ígéretet tett arra, hogy a következő évben már Jeruzsálemben, a zsidó világ legszentebb helyén fogadják az ünnepet. Aztán mégis itt maradtak.

„Élték a hétköznapokat, kereskedtek borral, terményekkel, szorgos iparosokká vagy híres tudósokká váltak. Zsinagógákat, tanházakat építettek, kötődtek őseik házához, templomához és sírjához. Emlékük ma már csak fájó hiány, de emlékük áldássá, a mai Magyarország kultúráját is gazdagító réteggé válhat, ha megismerjük. Ehhez segít ez a könyv – olvassák azoknak a hajdani zsidó közösségeknek az emlékére, akik reggeli imájukban még itt hallották a reggeli kakasszót.” – fogalmaz a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója.

A könyv díszbemutatóján Winkler Nóra beszélget majd a szerzővel és Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával.

Az ünnepélyes könyvbemutató időpontja: 2021. október 11. hétfő 18.00
Helyszín: MTA Felolvasóterme, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható.

A könyv akciós áron 10.000 Ft-ért megvásárolható a helyszínen.

„Még néhány nap és eltűnik a sok sárga csillag az utcákról…”

„Három város korabeli lapjain keresztül felidézem a 77 évvel ezelőtti tavaszt, mely a zsidó emberek szenvedését nem mutatja be.” Cseh Viktor írása.