Az izraeli elnök részt vesz a Babij Jar-i mészárlásról szóló megemlékezésen

Jichák Herzog izraeli elnök kedden Ukrajnába érkezett, hogy részt vegyen a nácik által elkövetett Babij Jar-i zsidóellenes mészárlás 80. évfordulóján rendezett megemlékezésen.

A júliusban hivatalba lépett Jichák Herzognak ez az első hivatalos állami látogatása, amelyre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására kerül sor – hangsúlyozta az izraeli elnöki hivatal közleménye.

„Emlékeznünk kell, és sohasem szabad elfelejtenünk a Babij Jar-i borzalmas öldöklést, amelynek során 33 ezer zsidót mészároltak le: a rettenetes hidegben meztelenül a gödrökbe lőtték őket, férfiakat, gyermekeket, időseket és nőket egyformán. Emlékeznünk kell, hogy emlékük áldott legyen”

— jelentette ki az izraeli elnök, mielőtt elrepült volna Kijevbe.

Kétnapos állami látogatása során Jichák Herzog részt vesz a hivatalos megemlékezésen többek között az ukrán elnök és Frank-Walter Steinmeier német államfő mellett. Emellett felavat egy nagyméretű holokauszt-emlékművet a fővárosban, és találkozik a helyi zsidó közösség képviselőivel.

Az ukrán történelemben számos antiszemita pogromra és mészárlásra van példa. Az akkor a Szovjetunió részét képező országot megszálló náci német katonák és ukrán kollaboránsok részvételével elkövetett ukrajnai holokauszt megtizedelte a helyi zsidó közösséget.

Ugyanakkor 2659 ukrán kapta meg a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet „Világok Igaza” elismerését azért, mert az életét kockáztatta zsidó honfitársai megmentése érdekében.

1941. szeptember 29-30. között több mint harmincezer zsidót lőttek agyon a kijevi Babij Jar-i vízmosásban.

Az ukránul Babin Jarnak nevezett helyszín egészen 1943-ig tömeges kivégzések színhelye maradt. Mintegy 100 ezer embert öltek ott meg, köztük zsidókat, romákat, partizánokat, ellenállókat és szovjet hadifoglyokat is.

Ritka fotók kerültek elő a Babij Jar-i tömegmészárlást követő időkből

A képeket Joseph Schneider holokauszttúlélő, a Vörös Hadsereg veteránja, szovjetellenes disszidens és cionista aktivista vette filmre.