Öngyilkos merénylőkkel emlékeztek meg a palesztinok a megölt mártírjaikra

A Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai tagjai robbanóanyagnak tűnő mellényeket viseltek a ciszjordániai Dzsenín városában tartott ünnepségen, amelyen olyan palesztinokról emlékeztek meg, akiket az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásokban öltek meg az elmúlt hónapokban – írja az FDD.

A látszólag robbanóanyaggal megrakott mellények mellett a harcosok fehér ruhát is viseltek, ami szerintük annak jele, hogy készek mártírként találkozni Istennel.

A szertartás során az öngyilkos merénylőket kísérő egyik militáns azzal fenyegetőzött, hogy nem marad válasz nélkül, amennyiben az izraeli erők bevonulnak Dzseninbe.

„Figyelmeztetjük a cionista ellenséget, hogy ne kövessen el semmilyen ostobaságot és ne lépjen be a dzsenini táborba, mert mi készen állunk. Figyelmeztetjük a cionista ellenséget, hogy ne kövessen el semmilyen ostobaságot és ne lépjen be a dzsenini táborba, mert készen állunk bármilyen izraeli támadásra vagy agresszióra”

– jelentette ki az egyik harcos.

Khaled Abu Toameh on Twitter: „Osama Subuh, 22, one of the Palestinians killed overnight in an armed clash with Israeli security forces in the Jenin area. pic.twitter.com/Vcw8Dd6Lu5 / Twitter”

Osama Subuh, 22, one of the Palestinians killed overnight in an armed clash with Israeli security forces in the Jenin area. pic.twitter.com/Vcw8Dd6Lu5

A második intifáda idején a palesztin militáns csoportok gyakran vonultatták fel nyilvánosan az öngyilkos merénylőiket, mint az izraeli polgári lakosság elleni lélektani hadviselés egyik eszközét. Az intifáda vége óta azonban ez a gyakorlat egyre ritkábbá vált.

Az öngyilkos merénylők pénteki bemutatója arra utal, hogy a palesztin csoportok nem mondtak le a terrorizmus e módszeréről. Az izraeli belbiztonsági szolgálat 2020-as jelentése szerint az előző évben tíz öngyilkos merényletet hiúsítottak meg.