Franciaország kiakadt az orosz Wagner zsoldosok miatt

Franciaország szerdán figyelmeztette a mali katonai juntát: a nemzetközi közösség megvonja tőle a támogatást abban az esetben, ha orosz zsoldosokat hív be az országba.

„Amennyiben Mali elkötelezi magát az együttműködés mellett ezekkel a zsoldosokkal, akkor elszigeteli magát, és elveszíti a Mali iránt határozottan elkötelezett nemzetközi közösség támogatását” – mondta a szenátusban (felsőházban) Florence Parly francia védelmi miniszter. „Nem lehetséges az együttes jelenlét a zsoldosokkal” – szögezte le.

Diplomáciai és biztonsági források  szerint a mali junta már közel áll ahhoz, hogy zsoldosokat fogadjon fel a Wagner orosz biztonsági magáncégtől. Franciaország ezt diplomáciai úton keresztül próbálja megakadályozni, azt állítva, hogy egy ilyen megállapodás „összeegyeztethetetlen” azzal, hogy Franciaország továbbra is Maliban maradjon.

A Franciaország és a korábbi gyarmata, Mali közötti kapcsolatok megromlottak a Wagnerrel kapcsolatos nézeteltérések miatt, illetve azután, hogy a francia kormány júniusban közölte: csökkenti ötezer fős terrorellenes missziójának létszámát Mali térségében.

Choguel Kokalla Maiga  mali miniszterelnök szombaton az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának csúcsszintű általános vitáján felszólalva azzal vádolta Párizst, hogy „cserbenhagyta” Mali.

„Botrányos megpróbálni elhitetni az egész világgal, hogy Franciaország távozik (Maliból). Az, hogy megpróbálják elhitetni emberekkel azt, hogy normális behívni egy zsoldoscsoportot Maliba annak ürügyén, hogy visszaadunk nekik három katonai támaszpontot az ország északi részén, rosszhiszeműségről árulkodik”

– fogalmazott a francia védelmi miniszter.

Francia katonai források szerint a francia hadsereg a hónap elején megkezdte csapatainak átcsoportosítását az észak-mali Kidalban, Tessalitban és Timbuktuban található támaszpontokról. Franciaország januárig akarja befejezni ezt a folyamatot.

Párizs a térségben található kontingensét 2500-3000 főre akarja csökkenteni 2023-ig, miközben több eszközt akar Niger rendelkezésére bocsátani, és más európai különleges erőket is arra akar bátorítani, hogy működjenek együtt a helyi erőkkel.

Francia tisztségviselők szerint a mali junta arra akarja felhasználni a Wagnert, hogy megtartsa a hatalmat a február 27-i elnök- és parlamenti választások után lejáró átmeneti időszakot követően.

Az orosz Wagner-csoport zsoldosai szemet vetettek Malira, Párizsban aggódnak

A Wagner-csoportra jellemző, hogy a Kreml geopolitikai céljait elősegítő zsoldostevékenységet összekapcsolja a jövedelmező természeti erőforrások kitermelésének jogával azokban az államokban, ahol tevékenykedik.