Az amerikaiak még nem adtak kártérítést a dróntámadásban megölt 10 afgán családjának

Az amerikai hadsereg több hét késéssel ismerte csak el, hogy az augusztusi kabuli merényletre adott dróntámadás nem az elkövetőt, hanem egy család 10 tagját, köztük hét gyereket ölt meg. 

McKenzie tábornok szeptember 17-én megígérte, hogy segíteni fogják a családot, azonban ez a segítség egyelőre nem érkezett meg – állítják a családtagok.

A Pentagon elismerte, hogy azt hitték, hogy egy ISIS-K tagot füleltek le, és a rakétával egy újabb merényletet akartak megakadályozni, azonban nem egy terroristát, hanem Zemari Ahmadi segélymunkást és 9 családtagját lőtték ki.

Ahmadi dobozokat pakolt az autójába, amit az amerikaiak bombáknak hittek. A New York Times felvétele szerint a férfi valójában víztartályokat rakott a csomagtartóba.

Miután megtörtént a támadás az afgán közösségi oldalakon gyorsan megjelent, hogy civilek haltak meg a támadásban, azonban az amerikaiak ezt nem erősítették meg. Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a dróntámadást akkor „igazságos cselekedetnek” nevezte. Három héttel az eset után elismerték, hogy a támadásban nem halt meg egyetlen terrorista sem.

Kenneth McKenzie tábornok egy kongresszusi meghallgatás során elmondta, hogy már 4-5 órával a támadás után tudták, hogy civileket öltek meg. A tábornok részvétét fejezte ki, és kompenzációt ígért.

Azonban a CNN elérte a családot, akik elmondták, hogy az amerikai kormányzat nem kereste meg őket. Ahmadi testvére elmondta, hogy az Egyesült Államok legalább a világ előtt bocsánatot kért tőlük.

(Business Insider)

Biden amatőr külpolitikája, és az amerikai tábornokok megingathatatlan hatalma

A Fehér Házzal ellentétben, amelynek fókusza állandóan változik, a hadseregnek megvannak a saját érdekei és a személyi állománya ahhoz, hogy mindenhol jelen legyen. A tábornokok túlélnek minden kormányzatot.