A belga bíróság törvényesnek találta a kóservágás tilalmát

„A döntéssel Belgium egy kategóriába kerül azokkal az országokkal, akik a náci időkben megtiltották a sehitát, vagyis a kóser vágást” – jelentette ki az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke. 

A belga Alkotmánybíróság helybenhagyta az Európai Bíróság ítéletét, miszerint az Európai Unió tagállamai megtilthatják a kóser vágást, és ez a határozat helybenhagyta a Vallónia és a Flandria régió törvényhozói által 2017-ben elfogadott jogszabályokat.

Az Alkotmánybírósága az Európai Bíróság 2020 decemberében meghozott határozatának felülvizsgálatában hangsúlyozta, hogy a gondolati, a lelkiismereti és a vallásszabadság a demokratikus társadalom egyik alapja.

A döntésben azt is elismerték, hogy a kábítás nélküli vágás általános tilalma a zsidók és a muszlimok vallásszabadságának korlátozását vonja maga után, hiszen vallásuk tiltja az elkábított állatok húsának fogyasztását.

A belga bíróság szerint azonban a kábítás nélküli vágás tilalma „válaszol a sürgető társadalmi szükségletekre, és arányos az állatok jólétének előmozdítására irányuló legitim céllal.”

Az Európai Rabbik Konferenciája sajnálatát fejezete ki a döntéssel kapcsolatban, de elmondták, hogy nem lepődtek meg.

„Bár csalódottak vagyunk a mai ítélet miatt, nem lepődtünk meg, mivel a döntés fenntartja a belgiumi status quo-t” – mondta Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke.

„Azzal, hogy elveszik a zsidó közösségtől az önellátás lehetőséget, egyértelmű üzenetet kaptunk arról, hogy Belgiumban, hogyan tekintenek a zsidókra, és hogy a hatóságok, hogyan tekintenek a jövőre” – tette hozzá a rabbi, aki reményét fejezete ki, hogy politikai utón még visszafordítható a döntés.

Ez áll a kóser vágás tiltása mögött

A nyugat kulturális relativizmusa teret adott a pogányságnak – írja egy publicista a kóser vágás tilalmáról.