Neonáci terrortámadást hiúsítottak meg Oroszországban

Őrizetbe vettek Ufában egy öt főből álló neonáci csoportot, amely terrortámadást készült elkövetni Baskírföldön – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya.

Az FSZB szerint a 17-20 éves fiatalokból álló csoport egy meg nem nevezett „rendvédelmi objektumot” tervezett megtámadni. A gyanúsítottaktól egy bevetésre kész, házilag összeállított pokolgépet, robbanóanyagot, az összeállításához szükséges összetevőket, kilenc hidegfegyvert, valamint a náci birodalom vezetőinek és Sztyepan Bandera ukrán nacionalista ideológusnak az arcképét foglalták le.

A gyanúsítottak ellen terrortámadás előkészítése, terrortámadásra való kiképzés és robbanószerkezet törvénysértő előállítása címén indult eljárás.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a hatóságok az elmúlt két év alatt mintegy nyolcvan terrorcselekményt hiúsítottak meg Oroszországban. Ezek túlnyomó többségét iszlamista csoportok készültek elkövetni az ország európai részén.

Iszlamista terrortámadást akadályoztak meg az oroszországi Norilszkban

Az Iszlám Állam egyik követője a náci Németország feletti győzelem évfordulóján akart házilag előállított pokolgépet felrobbantani.